Mesaje Sfanta Maria. Traditii si obiceiuri

Mesaje Sfanta Maria. Traditii si obiceiuri 

De Nasterea Maicii Domnului credincioşii merg la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului (15 august): importanta sarbatoare ortodoxa, este precedata de un post de doua saptamâni. Dupa ce si-a savârsit misiunea apostolica ce i-a fost încredintata, si anume sa duca credinta în Muntele Athonului (Athos), Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost îndeplinita, fiind astfel savârsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus putreziciunii si sa fie luat la cer, ca si Iisus Hristos. Îi iubeste atât de mult pe oameni, încât L-a convins pe Dumnezeu sa transforme fuioarele, care se dau de Iordan, într-un mare navod. Înainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând sa se prinda de el, si astfel sa se mântuiasca de pacate.


Derivatii de nume Maria, Semnificatia numelor din derivate si sarbatoriti

Mai mult de 7% din romani au prenumele Maria sau derivate din acesta si isi sarbatoresc onomastica pe data 15 august (ziua Adormirii Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare) si pe data 8 septembrie (Sfanta Maria Mica).

Iata care sunt numele care deriva din Maria, pentru cei care vor sa stie care sunt sarbatoritii acestei Mari Sarbatori, pentru a stii pe cine sa ureze.

Maria (vine din ebraica si inseamna: cea iubita, cea indragita), Mari,Meri,Marioara,Mariuta,Marita,Mara,Mariana,Marilena

Marina,Marinela,Marita,Marusia,Mariuca,Maricica,Mia,Mioara,Marian,Marin

Astazi este ziua numelui tau, un nume simplu si popular dar si frumos si pur si gingas ca tine in acelasi timp. Iti doresc numai bine si sa ai parte de toata fericirea din lume si un calduros La multi ani!

Ca o lumina calda ai aparut in calea mea, ai intrat in viata mea si mi-ai aratat cum sa fiu un om mai bun, mai bland si mai intelegator intocmai ca Fecioara Maria, multumesc si La multi ani ca ma calauzesti si ca ai grija de mine.

O sarbatorim pe Maria Fecioara, dar si pe tine imi doresc sa fii mereu mai bun mai intelept si sa ai puterea de a ma ierta cand gresesc, dar in acelasi timp sa ma inveti si sa ma ajuti sa fiu un om mai bun.

Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum aripile unui fluture, la fel de fericita precum cantecul incantatoarei privighetoarei si la fel de frumoasa precum gradina din rai cu flori.

Chiar daca stim cu totii ca porti un nume de sfant, suntem siguri ca diseara o sa ne cinstesti cu o cupa dar si cu o masa plina cu bunatati La multi ani!

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria 15 august

-In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb pentru pelerinajul din zilele 14 - 15 la Manastirile care poarta hramul Sfintei Marii.

-Aceasta sarbatoare incheie ciclul redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului, dintr-o samanta aparent moarta, se va naste un nou spic de grau plin cu boabe, pentru a adeveri ca din moarte va fi inviere.

-In aceasta zi sunt adunate ultimile plante de leac.

-Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

-De Sfanta Maria fetele tinere, ne maritate poarta o planta numita"navalnic", care are puterea sa aduca petitori.

-Tot de aceasta zi mare se organizeaza targuri si iarmaroace de toamna.

-De pe 15 august se deschid in satul traditional un important sezon al nuntilor, aceasta dureaza pana la intrarea in postul Craciunului.

-In dimineata de 15 august femeile merg la biserica si impart: struguri; prune; faguri de miere si dupa aceea la morminte pentru tamaierea lor.

-Oamenii care au vii mari obisnuiesc sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile.

-Ciobanii coboara oile de la munte, tot acum oamenii schimba palaria cu caciula.

-Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.


Comentarii