Traditii, Superstitii si Obiceiuri de Sfanta Maria 15 August & 8 Septembrie

Traditii, Superstitii si Obiceiuri de Sfanta Maria 15 August & 8 Septembrie

Adormirea Maicii Domnului (15 august): importanta sarbatoare ortodoxa, este precedata de un post de doua saptamâni. Dupa ce si-a savârsit misiunea apostolica ce i-a fost încredintata, si anume sa duca credinta în Muntele Athonului (Athos), Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost îndeplinita, fiind astfel savârsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus putreziciunii si sa fie luat la cer, ca si Iisus Hristos. Îi iubeste atât de mult pe oameni, încât L-a convins pe Dumnezeu sa transforme fuioarele, care se dau de Iordan, într-un mare navod. Înainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând sa se prinda de el, si astfel sa se mântuiasca de pacate.


Traditia spune ca de Sfanta Marie Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei considerandu-se ca apoi ele vor fi bune de leac

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita "navalnic", care avea puterea sa aduca petitori.

Se spune ca vrajitoarele invata descantecele de la Maica Domnului care le apare in vis. Aceasta este invocata la finalul descantecelor pentru ca altfel se spune ca nu au efect: „Descantecul de la mine si leacul de la Maica Domnului”, spun cele mai batrane femei de la sate.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor.

Se spune ca aceasta mare sarbatoare trebuie tinuta cu sufletul deschis, cu precadere de catre cei care isi doresc casatorie, vindecare de o boala, dar si de catre mamele care vor o nastere usoara si copii sanatosi.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria, tin sa le urez pe aceasta cale tuturor ce poarta numele de Maria, Mariana, Marina, Marioara, Mariuca, Mioara, Mariela, Marilena, Marin, Marian, Marinica, Marinache un sincer La multi ani!, cu multa sanatate, fericire, noroc si impliniri alaturi de cei dragi.

In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Manastirea Hodos Bodrog, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).


Numele de Maria si toate numele care sarbatoresc azi Sfanta Maria in 15 august si 8 septembrie . Sunt peste 2 milioane de femei si barbati din Romania carora le spunem pe aceatsa cale un sincer "La Multi Ani", deoarece au numele Maria, Marian, Marioara, Marina.

Comentarii