Treceți la conținutul principal

Canalele de energie

Canale și transmițătoare de energie 

În Extremul Orient, înca din vremuri îndepartate, oamenii atribuiau existenta, în corpul uman, a doua aspecte energetice, pe care le numeau Yin si Yang, primul fiind considerat a avea un caracter feminin, iar al doilea masculin. Aceste energii circula printr-un ansamblu de trasee energetice, cunoscute în acupunctura sub numele de meridiane. Acestea leaga între ele o serie de centre energetice, care pot fi stimulate. În acest scop, acupunctorii folosesc ace fine, sau aplica surse termice, ori ulei de mustar, care produc o iritare locala. În presopunctura stimularea se obtine prin apasare (masaje).Simplificând lucrurile, vom distinge:

- canalul energetic stâng numit, în yoga, Ida nadi (nadi înseamna “râu”), considerat a fi canalul lunar, al energiei feminine (Yin);

- canalul energetic drept, pe care yoghinii îl numesc Pingala nadi, sau canalul solar, al energiei masculine (Yang).

Hatha Yoga (ca si tehnicile medicinii extrem-orientale amintite mai sus) folosesc exclusiv aceste canale, încercând sa restabileasca echilibrul lor energetic. De fapt, numele acestei forme de yoga provine de la canalele laterale: Ha (Soare), Tha (Luna).

Canalul stâng (Ida nadi)

Este canalul “rece” si caracterizeaza persoa-nele letargice, apatice, care se complac în visare, sunt legate de amintiri, au o fire emotiva, romantica, plâng cu usurinta (adeseori se înduioseaza de propria persoana), sunt dominate de altii, care le fac sa sufere. Este canalul trecutului, al dorintei si al afectivitatii.

Sub raport anatomic, Ida nadi este reprezentat de sistemul nervos simpatic stâng.

Canalul drept (Pingala nadi)

Este canalul “cald” si corespunde tipului activ, care nu poate sta locului, bine ancorat în realitate, critic, ironic, uneori arogant si chiar agresiv, îi domina pe ceilalti si îi face sa sufere. Asemenea oameni îsi fac necontenit planuri de perspectiva, caci acesta e canalul viitorului, al actiunii.

La nivelul sistemului nostru nervos, Pingala nadi îsi afla expresia în lanturile ganglionare ce alcatuiesc partea stânga a simpaticului.

În realitate, cele de mai sus reprezinta tipurile caracteriale extreme, pe care psihologii le denumesc introvertit (Ida), respectiv extrovertit (Pingala). Fiinta umana oscileaza între cele doua extreme, deci se afla, de regula, într-o stare de dezechilibru, asemenea unui pendul situat într-o pozitie diferita de cea verticala. Dezechilibrul energetic intern se traduce prin boli (somatice si psihice), stress, tulburari de comportament, abateri de la morala etc.

Din pacate, reflexologia, acupunctura si tehnicile înrudite (presopunctura etc.), ca de altfel si metoda Hatha Yoga, opereaza pe o baza limitata, caci nu pot avea acces la cea de-a treia componenta a sistemului nostru energetic: canalul central. Este suficient sa privim plansele de acupunctura pentru a constata ca punctele si meridianele sunt situate lateral fata de coloana vertebrala, interesând, asa cum am aratat, doar ramurile stânga si dreapta ale simpaticului.

Canalul central (Sushumna nadi)

Acesta corespunde sistemului nervos autonom, cunoscut sub denumirea de parasimpatic. El controleaza procesele ce au loc în mod automat, spontan, fara interventia noastra, cum ar fi bataile inimii, respiratia, miscarile stomacului si ale intestinelor etc. Asa se explica si faptul ca el nu ne este accesibil, nu se supune vointei noastre. Totusi, din cele aratate realizam ca îndeplineste un rol esential, la nivel fiziologic. Dar nu numai atât.

Canalul Sushumna este sediul unei energii secrete, cunoscuta doar de cei initiati, fiind protejata, în marile religii, printr-un strict ezoterism. Yoghinii din vechime i-au spus Kundalini; Lao-Tzî o numea Tao; în Vechiul Testament era desemnata prin cuvântul Ruah (Duhul lui Dumnezeu), iar în Noul Testament prin Sfântul Duh; în crestinismul primitiv gnosticii o numeau nous, pneuma (suflu) sau apa vie, ca si templierii de mai târziu, etc.

Sushumna nadi este canalul prezentului si al echilibrului perfect, ce se dobândeste prin trezirea (activarea) acestei energii secrete. Fenomenul activarii a fost numit Realizarea Sinelui, Samadhi (în Yoga), Iluminare sau Nirvana (în Buddhism), Satori (în Zen), botez cu Duhul Sfânt sau a doua nastere (în Noul Testament), ekstaz (în crestinismul tardiv), Fana (în Sufism) etc.


Postări populare de pe acest blog

Ravase texte de placinta pentru Revelion

Ravase de Anul nou, texte pentru placinta cu branza, texte placinta de mere de revelion, texte pentru placinta de dovleac Ravase de placinta: Bani, prosperitate, vile, masina, pensie, pensie alimentara, sanatate, dragoste etc Suprize de Revelion; Iubitule uite iti dau in dar, agenda si un calendar, in care am scris si socotit....un an intreg ce am cheltuit. Ravase de Revelion :  Primesc si cate un musafir in casa , dar iata punctul meu de vedere: cei care vin imi fac onoare si cei care nu imi fac placere. Ravase de Anul nou: Va spun din suflet , un an bun, ca are tata porcul bun. RAVASA PENTRU PLACINTE DE REVELION Stiu, ai vrea sa divortezi. Insa nu gasesti pricina. Fuga dragostei din casa, Iata cine e de vina! Ca om rau, Te stiam cu totii; Dorim sa te calce, Intr-o noapte hotii Ai umblat mereu, Sa ametesti fetele, Si din pacate, Ti-ai rupt doar ghetele! Esti om invatat, Dar practic, deloc. Deci arunca ,draga, Invatatura-n foc. Ai de toate,si

Tunsori BOB - Modele si tendinte Bob Asimetric Trapez Stratificat Filat Bucle Voluminoase

Tunsori BOB - Modele si tendinte Bob Asimetric Trapez Stratificat Filat Bucle Voluminoase Ce este tunsoarea Bob? Bobul ca si anul trecut si anul acesta a ramas la mare cautare. Este o coafura care se poarta atat ziua cat si seara in cadrul unor evenimente mai speciale. Anul acesta se prefera totusi bobul care are o tunsoare cu suvita mai lunga in fata, iar lungimea parului este trasata la un nivel mediu. Bobul reprezentat de bobul ciufulit, acesta este perfect pentru fire usor libertine si astfel vei fi in mare atentie. Tunsoarea bob cu breton drept sau asimetric este potrivita pentru orice tip de fizionomie, un sfat: aceasta tunsoare bob este usor de intretinut si de coafat, mai ales in zilele in care nu ai timp, mai ales doamnele care sunt ocupate mai tot timpul cu giobul. Bobul ca tunsoare dateaza din anul 60 cand vestitul Maurice Fidy a realizat aceasta tunsoare bob frumoasa, simpla dar plina de feminitate. Din acea clipa a devenit una recunoscuta si apreciata de toate

Pisica in vise. Semnificatie si interpretare

1.Pisica neagra - Dictionar de vise Pisica blanda zgaraie rau! Ce inseamna cand visezi pisici? Aparitia pisicilor in vis este prevestitoare de rele, cu exceptia cazurilor cand reusesti sa le omori sau sa le alungi din fata ta. Daca ai visat o pisica asta inseamna ca in viata reala o sa ai anumite manifestari tipice comportamentului acestui animal. Daca ai visat o pisica care se manifesta cu agresivitate inseamna ca in viata reala vei da dovada de lipsa de afectiune, de amabilitate sau de blandete fata de persoanele cu care intri in contact. Daca pisica miauna in vis este semn rau si ai mare grija la persoanele din jurul tau si cei care se dau prieteni cu tine pentru-ca te vor vorbi de rau cand le intorci spatele. Daca pisica din vis urla e semn ca un prieten fatarnic raspandeste cuvinte urate despre tine si face tot posibilul sa te raneasca. Daca visezi pisici care sunt cuminti sau dorm ti se iveste o perioada prospera in viata ta amorosa. Daca visezi o pisica care ale