Treceți la conținutul principal

Canalele de energie

Canale și transmițătoare de energie 

În Extremul Orient, înca din vremuri îndepartate, oamenii atribuiau existenta, în corpul uman, a doua aspecte energetice, pe care le numeau Yin si Yang, primul fiind considerat a avea un caracter feminin, iar al doilea masculin. Aceste energii circula printr-un ansamblu de trasee energetice, cunoscute în acupunctura sub numele de meridiane. Acestea leaga între ele o serie de centre energetice, care pot fi stimulate. În acest scop, acupunctorii folosesc ace fine, sau aplica surse termice, ori ulei de mustar, care produc o iritare locala. În presopunctura stimularea se obtine prin apasare (masaje).Simplificând lucrurile, vom distinge:

- canalul energetic stâng numit, în yoga, Ida nadi (nadi înseamna “râu”), considerat a fi canalul lunar, al energiei feminine (Yin);

- canalul energetic drept, pe care yoghinii îl numesc Pingala nadi, sau canalul solar, al energiei masculine (Yang).

Hatha Yoga (ca si tehnicile medicinii extrem-orientale amintite mai sus) folosesc exclusiv aceste canale, încercând sa restabileasca echilibrul lor energetic. De fapt, numele acestei forme de yoga provine de la canalele laterale: Ha (Soare), Tha (Luna).

Canalul stâng (Ida nadi)

Este canalul “rece” si caracterizeaza persoa-nele letargice, apatice, care se complac în visare, sunt legate de amintiri, au o fire emotiva, romantica, plâng cu usurinta (adeseori se înduioseaza de propria persoana), sunt dominate de altii, care le fac sa sufere. Este canalul trecutului, al dorintei si al afectivitatii.

Sub raport anatomic, Ida nadi este reprezentat de sistemul nervos simpatic stâng.

Canalul drept (Pingala nadi)

Este canalul “cald” si corespunde tipului activ, care nu poate sta locului, bine ancorat în realitate, critic, ironic, uneori arogant si chiar agresiv, îi domina pe ceilalti si îi face sa sufere. Asemenea oameni îsi fac necontenit planuri de perspectiva, caci acesta e canalul viitorului, al actiunii.

La nivelul sistemului nostru nervos, Pingala nadi îsi afla expresia în lanturile ganglionare ce alcatuiesc partea stânga a simpaticului.

În realitate, cele de mai sus reprezinta tipurile caracteriale extreme, pe care psihologii le denumesc introvertit (Ida), respectiv extrovertit (Pingala). Fiinta umana oscileaza între cele doua extreme, deci se afla, de regula, într-o stare de dezechilibru, asemenea unui pendul situat într-o pozitie diferita de cea verticala. Dezechilibrul energetic intern se traduce prin boli (somatice si psihice), stress, tulburari de comportament, abateri de la morala etc.

Din pacate, reflexologia, acupunctura si tehnicile înrudite (presopunctura etc.), ca de altfel si metoda Hatha Yoga, opereaza pe o baza limitata, caci nu pot avea acces la cea de-a treia componenta a sistemului nostru energetic: canalul central. Este suficient sa privim plansele de acupunctura pentru a constata ca punctele si meridianele sunt situate lateral fata de coloana vertebrala, interesând, asa cum am aratat, doar ramurile stânga si dreapta ale simpaticului.

Canalul central (Sushumna nadi)

Acesta corespunde sistemului nervos autonom, cunoscut sub denumirea de parasimpatic. El controleaza procesele ce au loc în mod automat, spontan, fara interventia noastra, cum ar fi bataile inimii, respiratia, miscarile stomacului si ale intestinelor etc. Asa se explica si faptul ca el nu ne este accesibil, nu se supune vointei noastre. Totusi, din cele aratate realizam ca îndeplineste un rol esential, la nivel fiziologic. Dar nu numai atât.

Canalul Sushumna este sediul unei energii secrete, cunoscuta doar de cei initiati, fiind protejata, în marile religii, printr-un strict ezoterism. Yoghinii din vechime i-au spus Kundalini; Lao-Tzî o numea Tao; în Vechiul Testament era desemnata prin cuvântul Ruah (Duhul lui Dumnezeu), iar în Noul Testament prin Sfântul Duh; în crestinismul primitiv gnosticii o numeau nous, pneuma (suflu) sau apa vie, ca si templierii de mai târziu, etc.

Sushumna nadi este canalul prezentului si al echilibrului perfect, ce se dobândeste prin trezirea (activarea) acestei energii secrete. Fenomenul activarii a fost numit Realizarea Sinelui, Samadhi (în Yoga), Iluminare sau Nirvana (în Buddhism), Satori (în Zen), botez cu Duhul Sfânt sau a doua nastere (în Noul Testament), ekstaz (în crestinismul tardiv), Fana (în Sufism) etc.


Postări populare de pe acest blog

Ravase texte de placinta pentru Revelion

Ravase de Anul nou, texte pentru placinta cu branza, texte placinta de mere de revelion, texte pentru placinta de dovleac Ravase de placinta: Bani, prosperitate, vile, masina, pensie, pensie alimentara, sanatate, dragoste etc Suprize de Revelion; Iubitule uite iti dau in dar, agenda si un calendar, in care am scris si socotit....un an intreg ce am cheltuit. Ravase de Revelion! Primesc si cate un musafir in casa , dar iata punctul meu de vedere: cei care vin imi fac onoare si cei care nu imi fac placere. Ravase de Anul nou: Va spun din suflet , un an bun, ca are tata porcul bun. RAVASA PENTRU PLACINTE DE REVELION. Ravase texte placinte . Stiu, ai vrea sa divortezi. Insa nu gasesti pricina. Fuga dragostei din casa, Iata cine e de vina! Ca om rau, Te stiam cu totii; Dorim sa te calce, Intr-o noapte hotii Ai umblat mereu, Sa ametesti fetele, Si din pacate, Ti-ai rupt doar ghetele! Esti om invatat, Dar practic, deloc. Deci arunca ,draga, Invatatura-

Francmasoneria Stefan cel Mare și minunea de la Mãnãstirea Putna. Secrete bine păzite!

Francmasoneria Stefan cel Mare și minunea de la Mãnãstirea Putna. Secrete bine păzite! Poate sã parã curios acest periplu istoric care face usor trecerea de la atitudini evreiesti la Francmasonerie si apoi la complot si conspiratie planetarã. Cu toate acestea nu sunteti obligati sã credeti, sã acceptati, ci doar sã vã informati si sã vã puneti întrebãri, iar dacã ati devenit nelinistiti, nu vã rãmâne decât sã actionati. Pentru aceastã ultimã etapã este necesarã, dupã cum am vãzut, o prealabilã pregãtire, o luptã cu noi însine; cãci vai de cel care îsi propune sã actioneze si la prima tentatie (de coruptie, spre exemplu) cedeazã cu usurintã, aducând apoi si argumente în favoarea slãbiciunii sale. Se vor gãsi multi opozanti, unii plãtiti, altii convinsi, care în fata acestor dezvãluiri sã afirme cã nimic nu este adevãrat. Vor fi multi care vor spune: "Totusi, francmasonii nu sunt asa de rãi" sau "Cum se poate, francmasonii practicã chiar un fel de crestinism!". Atunci

Cantece, Texte si Versuri de Sfantul Ioan Botezatorul 7 ianuarie

Poezii pentru copii cu ocazia Sfantului Ion 7 ianuarie, cantece si texte pentru serbare de Sfantul Ion, Versuri frumoase de Sfantul Ioan Botezatorul Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru-o lopată de rumenă pâine, nu pentru patule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul tău liber de mâine, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri, pentru cântecul tău ţintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru mania scrâşnită-n măsele, ci ca să aduni chiuind pe tapsane o claie de zări şi-o căciula de stele, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane şi zărzării ei peste tine să-i scuturi, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Şi ca să pui tot sărutul fierbinte pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane, pe toate ce slobode-ţi ies inainte, ridică-te, Gheorghe,

Craciun fericit in toate limbile pamantului

Cum se spune Craciun fericit in toate limbile de pe mapamond MESAJ CRĂCIUN FERICIT în afrikaans- Gesseende Kersfees MESAJ CRĂCIUN FERICIT în albaneză - Gezur Krishlindyet MESAJ CRĂCIUN FERICIT în algonquină - Mitho Makosi Kesikansi MESAJ CRĂCIUN FERICIT în amharică - Melkame Yeledet Beale MESAJ CRĂCIUN FERICIT în apaşă - Gozhqq Keshmish MESAJ CRĂCIUN FERICIT în arabă - Idah Saidan Wa Sannah Jadidah MESAJ CRĂCIUN FERICIT în armeană - Shenorhavor Dzenount MESAJ CRĂCIUN FERICIT în azeră - Tezze Iliniz Yashi Olsun MESAJ CRĂCIUN FERICIT în bamoun - Poket Kristmet MESAJ CRĂCIUN FERICIT în bască - Zorionak eta Urte Berri On MESAJ CRĂCIUN FERICIT în belgiană - Vrolijke Kerstmis MESAJ CRĂCIUN FERICIT în bengali - Shuvo Boro Din MESAJ CRĂCIUN FERICIT în bretonă - Nedeleg Iaouen MESAJ CRĂCIUN FERICIT în britonă - Nadalik looan na looan MESAJ CRĂCIUN FERICIT în bulgară - Cestita Koleda MESAJ CRĂCIUN FERICIT în cehă - Vesele Vanoce MESAJ CRĂCIUN FERICIT în chineză