Ce sunt stelele cazatoare?

Stelele cazatoare un piesaj mirific pe un cer instelat.

Ce sunt stelele cazatoare?

Cine n-a vazut, privind bolta cerului de noapte, mici puncte de foc asemanatoare stelelor, cazand si topinduse in bezna?

Sunt ele stele cu adevarat? Stiinta ne explica foarte clar si pe inteles acest fenomen atat de des intalnit in natura. In primul rind, nu este vorba despre nici un fel de stele cazatoare. Adevaratele stele sunt de marimi uriase, si drumul lor(orbita)este neschimbat.

Ceea ce vedem noi pe cer ca fiind stele cazatoare sunt asa zisii meteoriti. Meteoritii nu sunt alceva decat mici fragmente rupte din corpurile ceresti(din stele din planete). Numai in 24 ore cad pe pamant cateva milioane de meteoriti. Unii dintre meteoriti abia daca cantaresc cateva grame.In drumul lor spre pamant, ajung la 120km inaltime, ei se aprind, incaltandu-se prin frecarea de paturile de aier. Ceea ce vedem de pe pamant este lumina pe care ei o raspandesc in spatiul. 



Sputnicii sovietici, ca si uriasele statiuni cosmice lansate in spatiu de oamenii sovietici, au adus foarte multe lamuriri asupra originii si zborului meteoritilor Uneori se observa adevarate"ploi de stele", care, asa cum am aratat mai sus, sunt tot meteoriti proveniti din sfaramaturile unor constelatii sau comete. Sunt unele (ploi de stele)"caderi abudente de meteoriti"periodice care apar in fiecare an. 

Asa sunt "Perseidele'' cu originea in constelatia Perseu si care sunt vizibile in tara noastra in fiecare an in luna august.

Si tot asa sunt "Leonidele"cu izvorul in constelatia "Leul"vizibile in luna noiembrie.

Comentarii