Valentines day & Dragobetele

Valentines day & Dragobetele


A-ti auzit adesea de traditii de Valentines day sau Obiceiuri care se port de Valentines day, aceste se traduc la noi la Romani ca "Traditii si Obiceiuri de Dragobete"


Cati dintre voi folositi aceste traditii si obiceiuri de Ziua indragostitilor?


Pe 14 februarie, seara, indragostii obisnuiesc sa se intalneasca la o cina romantica. Tot in aceasta seara se organizeaza numeroase petreceri atat pentru cei care si-au gasit deja perechea, cat si pentru cei singuri. In unele tari, de Sfantul Valentin, familiile petrec alaturi de prieteni apropiati.


Potrivit traditiile anglo-saxone, in ziua Sfantului Valentin, pasarile isi aleg perechea. Se spune si ca prima pasare pe care va vedea o fata in aceasta zi ii va prevesti cu ce barbat se va casatori. Daca va vedea o mierla, destinul ii va aduce in cale un preot, macaleandrul un marinar, pasarile cu pene galbene un barbat bogat, vrabia un fermier, pasarile cu pene albastre un barbat vesel, porumbelul un barbat iubitor, iar daca va vedea o ciocanitoare va ramane nemaritata.


De asemenea, de ziua Sfantului Valentin, inainte de culcare, fetele isi pun sub perna o floare de coada soricelului . Prima persoana pe care o va vedea cand va pelca de acasa va fi viitorul ei sot. Tot in aceasta noapte, fetele nemaritate trebuie sa inconjoare biserica de 12 ori, pentru a-si visa ursitul. Si tot in aceasta zi, numele pretendentilor unei fete sunt scrise pe bucati de hartie care sunt invelite in lut si puse in apa. Prima bucata de lut care va iesi la suprafata contine numele celui cu care fata se va marita.




TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI OBICEIURI DE DRAGOBETE

Obiceiurile de Dragobete: ziua indragostitilor la romani ! Felicitari de dragoste, cadouri pentru tinerii indragostiti Fiul Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul Sfantului Valentin si simbolizeaza sarbatoarea dragostei in traditiile romanesti. Sarbatorit pe 24 februarie sau 1 martie, Dragobetele este un obicei romanesc care marcheaza inceputul primaverii. In mediul rural, Dragobetele se sarbatorea prin logodne simbolice si prin jocuri de iubire. In mediul urban aceste traditii sunt inexistente, Dragobetele fiind umbrit de Valentine’s Day, o sarbatoare de imprumut occidental.


Unul din obiceiuri este ca tinerii, baieti si fete, sa se stranga in grupuri pe dealuri imprejurul satelor pentru a discuta si a face glume.

La pranz fetele coboara inspre sat, iar fiecare baiat va urma fata care ii este draga.• - Aceasta fuga a fetelor poarta numele de “zburatorit” in zonele din sudul Romaniei

In unele zone ale tarii, fetele si baietii se logodesc in aceasta zi si isi jura credinta unii altora. Chiar daca nu are un iubit, o fata trebuie macar sa rada si sa faca glume cu baietii in aceasta zi pentru a se marita in curand.

Se spune ca fata si baiatul care ies impreuna in aceasta zi si nu se saruta, in acel an nu se vor mai iubi.

Comentarii