Mucenici Moldovenesti, mod de preparare

Cum se prepara Mucenici Moldovenesti

Mucenici Moldovenesti- Cei 40 de Mucenici- ziua barbatului

In 9 Martie Biserica Romana Ortodoxa ii celebreaza pe cei 40 de mucenici, arsi pe rug în perioada de început a crestinismului, la Sevastia. Caracterul sacru al acestei zile, în cadrul traditiilor romanesti, este dovedit de obiceiul de a consuma preparate din aluat numite “mucenici”. In Moldova mucenicii se fac din aluat dulce dospit aranjat in forma de “opt” pe care il stropesc cu miere si nuci dupa ce îl scot de la cuptor. In Muntenia, mucenicii sunt facuti din aluat care nu se dospeste. Au forma de “opt” sau de covrigi, sunt mult mai mici si sunt fierti in apa indulcita in care se adauga nuci si scortisoara. In calendarul popular, la aceasta data încep zilele “mosilor”, care sunt 9,asa cum sunt si cele ale “babelor” (Semnificatia babei tale:1. Baba ta anunta un an incert, plin de neprezut, 2. Baba ta iti anunta un an fara griji si sanatate, 3. Baba ta este o baba care ascunde un mister, 4. Baba ta este o baba cu puteri magice, 5. Baba ta este o baba care aduce din trecut niste ocazii pe care le credeai pierdute, 6. Baba ta este o baba fericita, 7. Baba ta este blanda, 8. Baba iti aduce un an frumos si plin de realizari, 9. Baba aceasta este o baba cu puteri ...).

Mucenici Moldovenesti


Ingrediente pentru aluat: 1 kg faina, 20 g drojdie, 1/2 litri apa (sau jumatate apa, jumatate lapte) si un praf de sare. Pentru glazura aveti nevoie de: 2 oua, 1 cana zahar alb sau 1/2 cana miere, 1 cana apa si 250g nuci macinate.

Se face un aluat moale din faina, drojdie si apa (sau apa/lapte) care se framânta 10 minute (îl puteti face cu masina de pâine). Se lasa la crescut o ora dupa care se modeleaza în forma de 8-uri de dimensiunea dorita ,2 cm. Se lasa înca o jumatate de ora la crescut în tava dupa care se da cu ou si se baga la cuptor. Se coc la foc potrivit (375F) pâna se rumenesc (cca 20 minute). Între timp se prepara pe foc un sirop din apa si zahar (sau miere). Când mucenicii s-au racit se dau cu siropul cald (puteti folosi o pensula sau îi puteti trece pe fiecare prin sirop). Se aseaza pe un platou, se toarna restul de sirop peste ei si se presara cu nuci macinate.Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu