Semnificatia numelui Gabriel

Semnificatia numelui Gabriel

Simbolistica si Semnificatia numelui Gabriel (Gabriyel) in ebraica este: omul puternic a lui Dumnezeu (Fortitudo Dei - lat). O alta varianta a numelui des folosita in scrierile bisericesti este Gavril. Este unul din cei trei arhangheli mentionati in Biblie. Arhanghelul Gabriel este mentionat de patru ori in Biblie:

-In Vechiul Testament cap VIII, el prevesteste distrugerea Imperiului Persan de catre Alexandru Macedon

-In Vechiul Testament cap VIII, dupa ce Daniel se roaga pentru Israel, Gavril ii comunica acestuia profetia Nasterii lui Iisus Hristos

-In Noul Testament ii prevesteste lui Zaharia nasterea fiului sau Ioan (Botezatorul).

-In Noul Testament ii prevesteste Fecioarei Maria nasterea lui Iisus.

Gavriil - apare, in ambele Testamente, drept calauzitorul spre adevar si vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvantului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorita profetului Daniel si evanghelistului Luca). Gabri'El inseamna in evreieste "Dumnezeu a fost puternic", tragandu-se din radacina verbala gabar, "a fi puternic", alipita numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

Spusele lui Gabriel citate in Biblie: "Eu sint Gabriel, cel care sta in fata lui Dumnezeu..." au facut pe multi sa spuna ca Gabriel ar fi unul din ingerii cu gradul cel mai inalt, alti teologi insa explica cuvintele acestuia ca facind referire la pozitia lui in rindurile mesagerilor lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu