Glaucomul congenital la copii

Cum se manifesta Glaucomul congenital la copii?

Copii cu aceasta afectiune au ochii mari cu un aspect aparent frumos, dar care reprezinta un semn de boala. De asemenea ochii au o lacrimare excesiva si micutul are fotofobie (adica jena la lumina puternica). La copii aceste simptome pot fi insotite de ameteli si stari de voma.
Tratament
-Picaturile reduc formarea lichidului in partea formala sau creste fluxul de eliminare a acestuia. Picaturile au insa si dezavantaje precum: iritatii; usturimi sau vedere incetosata.
-Chirurgia cu laser prin acest tip de chirurgie se elimina obstructionarea lichidului in coltul ochiului. Exista mai multe posibilitati: -Trabeculectomia cu ajutorul serului se deschide aria de drenaj a tesutului afectat; -Iridotomia se face un mic orificiu in iris, care sa permita lichidului sa circule; -Citofotocoagularea prin operatia laser se incearca reducerea productiei de lichid.
-Micrichirurgia prin aceasta procedura se creiaza un nou canal care sa dreneze lichidul fapt ce ar reduce presiunea intraoculara care provoaca glaucomul.
La copii peste un an, glaucomul poate induce febra alaturi de semnele si simptomele caracteristice. Intre 1-4 ani, copii nu sunt diagnosticati corect decat daca este suspicionat glaucomul, sau acesta este insotit de anomalii oculare sau sistemice.
La copii peste patru ani, acestia acuza scaderea acuitatii vizuale la distanta , fiind frecvent cauzata de miopie. Copii mai mari cu cel secundar, cu cresteri acute ale presiunii intraoculare, acuza dureri la nivelul globului ocular; dureri de cap sau halouri colorate in jurul lumini.
-Epifora = scurgerea lacrimilor pe obraz, fara a fi prezenta o secretie modificata.
-blefarospasm = strans din pleoape frecvent urmat de epifora.
-fotofobie = uneori chiar si intr-o incapere intunecata, copilul isi coboara capul si ochii in jos, avand aspectul unui copil timid. Aceasta se observa cand copii tin ochii inchisi tot timpul si au tendinta de a-si acoperi intreaga fata sau numai ochiul afectat cu mana.
Retinopatia de prematuritate
In cazul unui copil nascut prematur(sub 1500 gr sau sub 28 saptamani), vasele de sange din ochi nu sunt pe plin dezvoltate. In plus oxigenul din incubator are actiune negativa asupra retinei, aceasta ramanand nematurizata in periferie. Vasele de sange nou dezvoltate sunt aranjate haotic, iar structura lor este una fragila, ele putand sa se rupa foarte usor. Singura metoda de preventie si control, este examenul periodic al fundului de ochi, la patru - sase saptamani de la nastere.
Mama a avut in primul trimestru de sarcina rubeola, rujeola sau tonplasmoza. Nou nascutul lacrimeaza foarte tare la un ochi si se face secretie purulenta in unghiul intern al ochiului, iar problema reapare dupa intreruperea tratamentului cu antibiotice.
Semne normale
-2 = 3 luni copilul urmareste un obiect (colorat);
-4 = 5 luni copilul inchide ochii in momentul in care indreptam brusc un obiect spre ochii sai (reflex aparare).

Pentru tratarea Glaucomul congenital la copii va rugam sa luati legatura cu medicum dumneavoastra de familie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu