Afectiuni oculare la copii

Strabismul si ambliopia
Devierea privirii spre nas sau ureche se numeste strabism(ochii nu se aliniaza simultan in aceiasi directie). Cel mai des intalnit este strabismul convergent - copilul priveste "crucis", cauza cea mai frecventa fiind hipermetropia necorectata. In acest caz simpla purtare a ochelarilor potriviti va ajuta la imbunatatirea vederii. Uneori copilul poate avea o pozitie a capului intr-o parte, pentru a vedea mai bine cu ochiul nedeviat, un alt semn este lipsa de vedere in spatiu - copilul se impiedica de obiecte sau nu isi poate coordona miscarile pentru a pozitiona jucariile cu forme in locurile potrivite. Un alt semn este inchiderea preferentiala a unui ochi la lumina puternica. Orice deviere a privirii aparuta dupa varsta de 6 luni este considerata patologica si impune o vizita la medicul oftamolog.
Netratat strabismul duce la ambliopie(ochi lenes) ce poate fi corectata doar in copilarie. Dupa varsta de 8 - 10 ani creierul nu mai are capacitatea de a raspunde la stimulul vizual primit de la "ochiul lenes", chiar daca se produce alinierea ochilor cu ajutorul unei operatii chirurgicale sau cu ochelarii potriviti.
Ambliopia poate aparea si in cazul unor diferente de dioptrii intre ochi - creierul prefera sa ia in considerare informatiile primite de la ochiul cu vedere mai buna in timp ce ochiul cu vedere slaba este "ignotat". Tratamentul consta in purtarea unui ocluzor pe ochiul cu vederea buna pentru a obliga ochiul cu vedere slaba sa depuna un efort si sa castige acuitate vizuala, aceasta fiind un tratament de durata - luni, poate chiar ani.

Obstructia de canal lacrimo - nazal si complicatiile.
Canalul prin care se scurg lacrimile din ochi in nas devin permeabil, imediat dupa nastere. Exista insa cazuri in care acest canal nu se permeabilizeaza, unul sau ambii ochi ai micutului fiind mereu lacrimosi, iar lacrimile se scurg pe obraz. Uneori afectiunea se poate complica cu prezenta unor secretii muco-purulente si a unei tumefieri a pielii de pe nas, semn ca a aparut o infectie. Tratamentul pana la varsta de un an, este cu picaturi cu antibiotic in caz de suprainfectie si masaj pentru incercarea permeabilizarii canalului lacrimal. In caz de esec, dupa varsta de un an se intervine chirurgical pentru dezobstructie.

Cataracta congenitala
Uneori copii se pot naste cu lentila cristalina opacifiata, iar pupila partea neagra a ochiului apare alba. Aceasta afectiune reprezinta o urgenta chirurgicala deoarece este insotita de ambliopie. Aceasta se datoreaza de cele mai multe ori unei infectii pe care copilul a contactato in cursul vietii intrauterine fiind transmisa de la mama. Infectia mamei in perioada de graviditate cu virusul rubeolei sau cu citomegalovirus duc la aparitia cataractei. Au fost semnalate cazuri de cataracta congenitala la nou nascuti din cadrul aceleiasi familii.
Unele traumatizme oculare duc in timp la dezvoltarea cataractei denumita postraumatica, aceasta mai poate aparea in cursul unor boli cronice ca de exemplu: diabet zaharat, dupa socuri electrice; arsuri. Tratamentele medicamentoase, in special corticoterapia pe termen lung si necontrolat duc la aparitia cataractei.
Pacientii cu catarcta se plang de incetosarea vederii: vedere neclara la citit, sensibilitate la lumina. Tulburarile de vedere se instaleaza progresiv in luni sau ani, nu se insotesc de dureri oculare sau roseata la nivelul ochilor. Gradul de diminuare a vederii depinde de tipul de densitatea cataractei.
Nu exista tratament care poate sa previna sau sa opreasca dezvoltarea cataractei, ci niste picaturi(colir), administrate in sacul conjuctival duc doar la o ameliorare a simtomelor. Cel mai eficient tratament este cel chirurgical, aceasta consta in departarea cristalinului  opacifiat si inlocuirea sa cu un cristalin artificial, fiind o incizie foarte mica, aceasta metoda se numeste facoemulsionare. Acesta ramane in ochi pe toata durata vietii si permite inbunatatirea vederii pana la 95% din cazuri. Aceasta metoda permite inlocuirea ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu