A MURIT SZOBI CSEH CASCADORUL A DECEDAT

SZOBI CSEH A MURIT

Sa nascut pe 11 Decembrie 1942 in orasul Miercurea Ciuc - Judetul Harghita, facand parte dintr-o familie de seciu. Tatal sau era director de banca pe care il idolatriza, mama, dar si un frate mai mare cu un an, dar si o sora mai mica cu patru ani. A avut o copilarie plina de intamplari, peripetii ca semenul sau Ion Creanga, a mancat bataie pentru poznele facute dar de care isi aduce cu mult drag, a furat mere si a stat la Scoala de Corectie trei ani la Sacele, unde a facut gimnastica apoi a facut Scoala Profesionala si a ajuns sculer matriter. A continuat cu Liceul Seral apoi venind in Bucuresti la facultate a facut: scki; gimnastica; trapez.
Dupa absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Saguna si la Liceul Unirea din Brasov a urmat cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti pe care le-a terminat in anul 1966.
In anul trei de Facultate a debutat in calitate de cascador in filmul "Dacii" de Sergiu Nicolaiescu in anul 1965, in acelasi timp lucrand la trapez zburator la Circul de Stat din Bucuresti in trupa "Ganea". Inainte de facultate a fost distribuit ca actor in rol principal in filmul ""Impuscaturi pe Portativ", regizor Cezar Grigoriu, dar si in productia franceza "Tan Sawyer si Huckleberry Finn".

Intre anii 1967 - 1980 acesta a fost primul metodist respectiv maistru de lupte angajat pe un astfel de post in tara noastra, in cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti si apoi in Centrala Romania Film - Centru de Productie Cinematografica, colaborand la toate filmele realizate de studiourile cinematografice romane care aveau secvente de actiune lupte si executa multiple cascadorii dificile si chiar periculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.
In 1975 a devenit coordonator al Scolii de Cascadori din Germania unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de actiune si cascador la unsprezece filme produse de Studiourile "Defa Berlin si Tele Munchen", pana in anul 1986.
Sa casatorit cu actrita Ioana Bulca ce juca pe Doamna Stanca(geloasa, egoncentrista), cu care a avut o caznicie tumultoasa, pasionala, plina de furtuni timp de sase ani. Apoi a cunoscut-o pe actuala sotie in curtea liceului sa indragostit pe loc de ia, a furat-o a treia zi, uitand ca era casatorit,care sunt si acum impreuna avand doi baieti: Alex care este producator executiv la telenovelele postului Acasa "Goguta", si Tudor.
In anul 2013 a fost diagnosticat cu mielom multiplu forma avansata, complicata cu tumori plasmocitare osoase; amiloidoza si boala renala. Primea tratament citostatic si radioterapie cu evolutie buna. Dar din mai 2013 apar semne clinice si biologice de progresie de boala. Au fost administrate mai multe linii terapeutice, dar raspunsul insuficient si boala a inaintat, devenind rezistenta si aparand complicatii cum ar fii: tumori plasmocitare multipla diseminata; amiloidoza cu determinari renale si hepatice;renala cronica;anemie; trombocitopenie, toate acestea au dus la moartea actorului.
A sperat ca va invinge pana la urma boala. Nu a simtit nici o durere, nu a fost lasat singur nici o clipa in acest timp, atat sotia Simona cat si cei doi baieti iau fost alaturi zi si noapte la capatai. In ultimile doua zile a avut dureri groaznice, suferinde chiar, pe care nu le-a mai putut depasi si au dus la moartea actorului. Amurit in noaptea de joi spre vineri la ora trei la Institutul Clinic Fundeni la varsta de 72 de ani, internat cu diagnosticul de mielom multiplu.
Trupul neinsufletit al actorului va fi depus Sambata dupa ora 12.00 la Capela Cimitirului Bellu, unde cei dragi ai actorului ii pot aduce un ultim omagiu, iar inmormantarea va avea loc Duminica dupa ora 15.00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu