FRICA DE INTUNERIC LA COPII SI ADULTI

FRICA DE INTUNERIC LA COPII SI ADULTI

Principala cauza a fricii de intuneric variaza de la individ la individ, dar majoritatea persoanelor se includ in una sau mai multe din categoriile:
-Un incident traumatizant.
-O experienta traumatizanta asociata
-O constructie lenta

Cum se numeste Frica sau teama de intuneric?
R= Nictofobie

Cand o teama fireasca devine intensa, persistenta si irationala, se transforma in fobie. Nictofobia este unul dintre termenii care descriu teama intensa de intuneric si se manifesta atat la copii, cat si la adulti.#Fricadeintuneric.

Organismul uman este capabil sa invete noi raspunsuri incredibil de repede (cum altfel ar putea ca o singura experienta care a durat doar cateva secunde sa creeze o astfel de problema?) si cu ajutorul tehnicilor corecte aceste reactii pot fi modificate.

Destul de des auzim: Mie frica de intuneric, nu pot sta pe intuneric,etc. Comuna la copii (care se tem de tot felul de creaturi sau intamplari infricosatoare, ce ar putea aparea odata cu bezna), teama de intuneric trece in randul fobiilor (nyctofobie) atunci cand persista si la varsta adulta (ceea ce se poate intampla daca a ramas netratata in copilarie) si cand anxietatea atinge niveluri extreme, intunericul producand teroare si adevarate atacuri de panica.#Teamadeintuneric.

Sfatul medicului
De obicei, parintii apeleaza la amenintarea cu "bau-bau" atunci cand ei insisi nu mai stiu cum sa procedeze cu copiii lor. Psihologul Irina Cepreanu le sugereaza parintilor sa se inarmeze cu rabdare si sa comunice cat mai mult cu copiii, sa-i inteleaga si sa-i sustina. In cazul unui copil caruia ii este teama de intuneric este important ca parintii sa afle de ce anume se teme micutul, ce fel de monstri isi imagineaza, sa-l asculte si sa-l asigure ca nu i se poate intampla nimic rau. Sa-i citeasca povesti relaxante, cu final pozitiv. Sa ii ceara sa deseneze, pentru ca prin desen copilul isi descarca tensiunile si temerile, astfel incat se poate linisti

-Exista chiar si adulti care nu dorm singuri fiindca le este teama de intuneric sau nu se duc singuri in locuri intunecoase. Teama acestora se pastreaza din copilarie si, netratata, poate da nastere unor adevarate fobii.
-Frica de intuneric creste in intensitate in cazul copiilor care vizioneaza emisiuni, filme, desene animate, jocuri video cu imagini violente, de groaza. Imaginatia copilului este stimulata de emotiile sale, iar frica il determina sa vada monstri fiorosi in orice umbra.

Teama de intuneric in randul adultilor
Totusi, nu doar copiii sunt speriati de intuneric, exista cazuri in care aceasta fobie se manifesta si la maturitate. Un studiu Gallup, realizat in 2001, a aratat ca 5% dintre adulti se tem de intuneric.

De asemenea, o cercetare recenta efectuata pe un esantion de 93 se studenti a demonstrat ca adultii care se confrunta cu insomnie pot fi speriati de intuneric. In cadrul cercetarii, participantii au fost pusi sa asculte un sunet puternic in casti, in timp ce stateau in dormitor cu lumina aprinsa. Reactiile acestora au fost mult mai intense cand sunetul a fost difuzat cu lumina stinsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu