PLANTAREA SI CULTIVAREA ARDEIULUI - Cum se cultiva Ardeiul?

Ardeiul este o planta ierbacee anuala cu o tulpina dens ramificata. Poate atinge 0.5 – 1.5 m inaltime. Fructul cunoaste o varietate de culori: verde, galben, rosu, violet etc., si are o forma de clopot, cu 3 sau 4 lobi. Diametrul ardeiului variaza de la 5 cm la 12.5 cm. In cavitatea interioara se regasesc un miez alb, spongios si semintele comestibile, ce au un gust amarui.

Ardeiul gras provine din America de Sud fiind cunoscut din preajma anilor 5000 i.e.n. au fost raspanditi ulterior in intreaga lume de exploratorii spanioli si portughezi. Fiind niste legume adaptabile, cultivarea lor s-a raspandi cu repeziciune in toate continentele.

Calorii ardei 100gr:
Calorii    24
Proteine 1.4
Lipide    0
Carbohidrati 4
Fibre    1.5

PLANTAREA SI CULTIVAREA ARDEIULUI - Cum se cultiva Ardeiul?
Plantarea rasadurilor
Cel mai mult se cultiva ardeiul gras, rasadul se obtine in mod asemanator cu cel de vinete, se planteaza o data cu vinetele sau cu cateva zile inainte. La plantare se fac aceleasi recomandari, daca s-a scuturat pamantul de pe radacini se mocirleste, distanta de plantare: 60-25; sau 50-30 cm. Ardeiul nu se copileste, se uda ca si vinetele.
Ardeiul iute se cultiva la fel, ardeiul lung pentru toamna si gogosarii se seamana la inceputul lui aprilie, afara pe straturi protejate contra brumelor, ei se planteaza pe la sfarsitul lui mai (Gogosarii) sau inceputul lui iunie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu