Morcovul, patrunjelul, pastarnacul - Cum se cultiva

Cum se planteaza Morcovul, patrunjelul, pastarnacul?

Se aseamana intre ele in ce priveste cultura, reusita culturii si calitatea produselor depind in primul rand de pamantul pe care se face cultura, ele cer pamant usor, afanat, fertil dar sa nu fie gunoit de curand ci cu 1-2 ani inainte. Se seamana de timpuriu deoarece rasar greu si astfel pot folosi mai bine umezeala adunata peste iarna in pamant. Distanta intre randuri este de 20-30 cm(mai mult la pastarnac), cand randurile se vad bine se rareste lasand 3-4 cm distanta intre plante, mai tarziu cand s-au ingropat destul ca sa se poata folosi, se mai raresc o data la 8-12 cm, dupa marimea soiului. Raritul se face de 2 ori numai la morcov, celelalte putandu-se rari o singura data, caci de obicei rasar mai rar.
In special pastarnacul rasare greu si pentru acest motiv trebuie sa se semene numai samanta proaspata, de un an. Morcovul de iarna se poate semana in iunie, in caz de seceta se va uda.

Originar din zona mediteraneană, morcovul a fost cultivat încă din vremea romanilor şi a galilor, fiind considerat un aliment deosebit de valoros, cu proprietăţi terapeutice multiple, valabile în combaterea unei game largi de afecţiuni.

Încă din Antichitate pătrunjelul era apreciat pentru calităţile sale tămăduitoare, fiind folosit împotriva epilepsiei, a bolilor de rinichi şi a muşcăturilor de şerpi şi scorpioni. Astăzi, acestei plante îi sunt atribuite reale calităţi alimentare, medicinale şi condimentare.

Pastarnacul este una din legumele lunii noiembrie si una din legumele pe care le poti folosi toata iarna. Pastarnacul este insa si o leguma extrem de sanatoasa, plina de minerale si nutrienti valorosi, dar prea putin folosita, pentru cate beneficii are.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu