CULTIVAREA CONOPIDEI: Cum se planteaza conopida?

CULTIVAREA CONOPIDEI: Cum se planteaza conopida?
Conopida sau "varza de Cipru", cum a fost denumita la inceput" provine, dupa cum ne sugereaza si porecla, din Ciprul antic si exista inca de acum 2.500 de ani.

Aceasta a fost cultivata in Persia antica si in Egipt, Italia, iar in secolul 16 a ajuns si pe continentul european.

Conopida contine enzime, proteine si vitamine, toate bune pentru a fi folosita in favoarea unui organism sanatos.

Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu contine amidon si poate fi consumata in curele de slabire.

Calorii conopida 100gr:
Calorii 25
Proteine 2.4
Lipide 0.1
Carbohidrati 5.3
Fibre 2.5

Se aseamana cu varza la pretentii si cultura cu deosebirea ca e mai sensibila la frig si cere ingrijire mai buna.
Rasadul se produce ca la varza, dar conopida timpurie este bine sa se repice, se planteaza mai tarziu ca varza pe la mijlocul lui aprilie alegand rasadurile cele mai bune, scotandu-le cu pamant la radacina ca sa se prinda repede.
Pamantul trebuie sa fie fertil ingrasat din toamna sau se pune mranita la cuib, in cursul vegetatiei se uda regulat, se ingrasa ca sa creasca sustinut si cand formeaza capatana frunzele se aduna la varf legandu-se slab cu tei, ca s-o fereasca de arsita soarelui.
Conopida de toamna se cultiva in mod asemanator cu varza de toamna. Se recolteaza inainte de venirea inghetului, deoarece este mai sensibila la frig decat varza.
Soiuri: Bulgare de zapada, Pitica de Erfurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu