PLANTAREA VITEI DE VIE. CAND SI CUM SE PLANTEAZA VITA DE VIE

Specialisti va raspund la intrebarile dumneavoastra: Cum se planteaza vita de vie, Cand este momentul cel mai bun pentru a planta vita de vie.

Alegerea si pregatirea locului pentru plantare si tehnica plantarii vitei de vie
Daca vitele sosesc mai devreme pana la plantare, ele se pastreaza stratificate in nisip reavan in magazii sau beciuri. Daca plantatul urmeaza imediat dupa primirea vitelor, ele pot fi pastrate in galeti sau butoaie cu radacina inmuiata in apa.
Vita de vie creste aproape pe toate tipurile de soluri, rodul ei variaza insa cantitativ dupa soi, dupa cum se schimba clima si solul si dupa cum variaza agrotehnica aplicata. In cazul gradinilor de pe langa casa, alegerea locului unde urmeaza a se planta vita de vie ridica mai putine probleme ca de obicei. Vita se va planta cu precadere in partea de miazazi, pe locuri insorite, evitandu-se cele umbrite si umede.
Terenul ales fie el o suprafata mai mare de cativa zeci de metri patrati sau numai o fasie de-a lungul unui zid sau gard, se va desfunda in mod obligatoriu inca din toamna sau iarna, pana in februarie cel tarziu manual cu cazmaua. Adancimea la care se desfunda terenul este de 60-70 cm. Terenul desfundat se niveleaza primavara, in cazul nostru nivelarea se va face manual, cu sapa sau cu grebla, dupa nivelare urmeaza pichetarea terenului, cu care ocazie se fixeaza distanta intre butuci pe rand si distanta intre randuri daca este cazul. Aceasta lucrare influienteaza mai tarziu taierea si conducerea butucilor, sistemul de sustinere si efectuarea lucrarilor de intretinere. Executarea pichetatului se face cu ruleta de panza sau cu panglica de otel gradata.
Locul unde urmeaza sa se planteze butucul de vita se marcheaza pe teren cu un tarus, cand in gradina s-a ales o suprafata de cativa zeci de metri patrati, care urmeaza a se planta cu vita de vie distanta intre randuri va fi de 1,6-1,8 m, iar distanta intre butuci pe rand 1,2-1,4 m, cand plantam un rand de vite langa un gard sau un zid, distanta intre butuci va fi de 1,2-1,4 m, iar atunci cand dorim sa facem o halanga sau o bolta distanta dintre cele 2 randuri va fi de 3-4 m si intre butuci pe rand de 1,5 m. Vita de vie se poate planta toamna sau primavara, timpul de plantare este legat si de anotimpul cand se face desfundul terenului. Cand terenul se desfunda vara, plantarea se poate face toamna iar in cazul cand se desfunda iarna plantarea se face primavara, in practica sunt folosite mai mult plantarile de primavara. Inainte de plantare vitele se fasoneaza(taie) astfel incat radacinile si cordita sa aiba cel putin 10 cm lungime. Dupa ce au fost taiate, radacinile se mocirlesc, in acest scop vitele se asaza in galeti sau chiar in gropi in care se prepara muruiala, formata din doua parti pamant galben si o parte balegar proaspat de vite cornute plus apa. Muruiala trebuie sa fie de consistenta smantanii, vitele fasonate se tin in muruiala pana la plantare, mocirlirea fereste de uscaciune radacinile si face un contact mai strans intre acestea si sol.
Gropile pentru plantare se fac cu cazmaua alaturi de picheti totdeauna de aceiasi parte a pichetului pentru a se mentine alinierea. Ele vor avea latimea cazmalei adancimea de 45 cm si lungimea de 35-40 cm, peretele dinspre partea pichetului se netezeste si se scobeste nitel la fund pentru ca radacinile sa poata fi asezate rasfirat pe fundul gropii. Plantatul se face imediat dupa ce s-au executat gropile, vita se asaza in groapa cu altoiul la pichet si radacina rasfirata pe fundul gropii, iar punctul de altoire sa fie la nivelul pamantulti. Dupa ce vita se aseaza in groapa se trage peste radacini pamant reavan pana aproape de jumatatea gropii si apoi se calca pamantul. Se pun apoi 2 kg gunoi de grajd bine descompus astfel ca sa nu vina in atingere directa cu vita si cu radacinile ei, se umple apoi groapa cu pamant pana la nivelul solului si se mai calca o data usor. Se uda cu 5-10 l apa, apoi vita se musuroieste in asa fel incat pe altoi si pe cordite sa nu cada bolovani, iar stratul de pamant sa nu treaca cu mai mult de 5 cm peste cordita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu