ORA DE IARNA 2014: Cand trecem la Ora de iarna si cum se da ceasul?

ORA DE IARNA 2014: Cand trecem la Ora de iarna si cum se da ceasul?

Celebrul om de stiinte Benjamin Franklin a fost primul care s-a gandit la acest orar de iarna-vara, in anul 1784. Acesta a scris un eseu"Economical Project" in care a formulat cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat.
Ideea acestuia a fost continuata de Welliam Willet, un constructor britanic care a propus in 1907 sa se adauge sau sa se scada 20 minute in fiecare duminica din aprilie pentru profitarea luminii soarelui.

"Asadar, trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore."


Profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune ca dupa ce corpul se obisnuieste cu noul program calitatea somnului scade semnificativ, pe masura ce noaptea devine mai lunga, suntem tentati sa ne culcam devreme si sa ne trezim mai tarziu, devenim bulversati.
Ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob, potrivit specialistilor ora de iarna este folosita pentru a profita cat mai mult de lumina soarelui. Este important de stiut ca nu se modifica mersul trenurilor, in schimb trenurile vor stationa un ceas in prima gara incepand cu ora 4:00.
Tarile care nu-si schimba ora de iarna sunt: Ucraina, Rusia, Georgia si Belarus, precum si cateva state din Asia Centrala, toate tarile europene trec la ora de iarna in ultima duminica din octombrie.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu