CULTIVAREA ROSIILOR: Cum se planteaza rosiile?

CULTIVAREA ROSIILOR: Cum se planteaza rosiile?

Patlagelele rosii: Sunt pretentioase la caldura, incep sa se coaca la 115-130 zile de la rasarit, dupa soi, se cultiva prin rasad. Pentru cultura timpurie se seamana devreme pe la 10-25 februarie, dupa regiune, in rasadnita calda, dupa 20-25 zile se repica la departare de 7-8 cm intre fire, rasadul nu trebuie udat mult caci se imbolnaveste si creste firav. Trebuie sa aiba lumina multa si sa se aeriseasca , asa incat sa creasca scurt si viguros, se planteaza cand ii da floare. In partile sudice ale tarii se scoate afara pe la sfarsitul lui aprilie, iar in regiunile mai reci intre 1-15 mai, cu 7-10 zile inainte de plantare se aieriseste mai mult, apoi se ridica ramele si noaptea, ca rasadul sa se caleasca.
Rosiile de vara si de toamna se seamana in martie-aprilie si nu se repica, distanta de plantat este de 80-85 cm intre randuri si 30-35 cm intre plante, se poate planta si in benzi: 2 randuri la 40 cm, intre plante 40 cm si o poteca de 80-90 cm.
Ingrijirea culturii: prasit de 5-6 ori, copilit, udat, ingrasat, tutorat. Copilii(lastarii de la subsuoara frunzelor) se rup cand sunt mici de 5-10 cm, rosiile din culturile timpurii se lasa numai cu tulpina, fara nici un copil. Cand are 4 ciorchini de fructe se rupe varful tulpinii(se carnesc), se poate lasa si copilul prefloral cu un ciorchine, iar tulpina se carneste dupa 3 inflorescente. In culturile de vara si de toamna se lasa afara de tulpina si cate 2-3 copili. Rosiile se pot sustine pe spalier cu o sarma de 50-70 cm, cele tarzii se pun mai bine pe araci.
Soiuri: Hibridul nr 10 x Bizon pentru cultura timpurie: Sioux, Aurora pentru cultura de vara si Florida (Colturate de Tulcea), Campbell, Pritchard pentru toamna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu