Simbolul Martisorului - Ce este martisorul?

Acesta este format dintr-un fir rosu si unul alb de care se atarnau monede de aur sau argint. Culoarea rosie semnifica sangele eroului si este atribuit vietii, deci femeii, culoarea alba conferita de limpezimea apelor, albul norilor specific intelepciuni barbatilor.Acestea erau purtate de fete timp de 12 zile la gat, dupa care il prindeau in par si-l purtau pana la primul pom inflorit, adica pana la sfarsitul luni martie. Dupa aceea cu el legau o creanga a pomului iar cu banul respectiv cumparau cas care semnifica curatarea fetei si albul. Ziua scoaterii martisorului este marcata cu o petrecere numita"bautul martisorului".
Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia probabil o veche zeitate agrara, care moare dar apoi renaste la echinoctiul de primavara.
Scopul purtarii sale
Acesta mai este numit si"funia anului" care spune ca aduna toate saptamanile si lunile in cele 2 anotimpuri stravechi ale calendarului popular vara si iarna. Impletirea sa se regaseste in steagul calusarilor la bradul de nunta; la podoabele junilor si in multe alte obiceiuri sravechi. Impletirea celor 2 culori simbolizeaza regenerarea vietii; lumina-intuneric; caldura-frig; iarna-vara; viata-moarte. Scopul purtarii martisorului este sa-ti apropii soarele, adica iti da ce-i sta in putere: frumusete; veselie; sanatate; cinste si iubire, daruind cuiva un martisor inseamna ca ai daruit o farama de iubire.
Traditiile martisorului in anumite regiuni.
-In Dobrogea martisorul este purtat pana la venirea berzelor, apoi aruncat spre inaltul cerului ca norocul sa fie mare si inaripat.
-In Transilvania martisorul rosu-alb din lana se agata la porti; ferestre; la coarnele animalelor; la strungile oilor pentru indepartarea deochiului, a spiritelor malefice pentru invocarea vietii, a puterii regeneratoare care se credea ca ar fi stimulata prin insa-si culoarea vietii. Prima zi a lui Martie in calendarul traditional al satelor se numea "Apa de omat" cand fetele se spalau pe fata pentru a fi frumoase curate"albe ca neaua".
-In Bihor credeau ca apa de ploaie stransa chiar in data de 1 Martie sau cele din "zilele babelor" te faceau frumoasa si sanatoasa. Aceasta apa era adunata de pe frunzele fragilor din padure si trebuie sa rosteasca descantecul de dragoste al dragobetelui "Floare de fraga/ Din luna Martie/ La toata lumea sa fiu draga/ Uraciunile sa le desparti". Acesta este daruit dis de dimineata inainte de rasaritul soarelui fetelor si se poarta pana la auzul cucului; inflorirea ciresilor; venirea berzelor. Dupa aceea il leaga de un trandafir sau de un pom inflorit ca sa aduca noroc, sau aruncat in directia de unde vin pasarile calatoare nu inainte de a se rosti: Ia-mi negretele si da-mi albetele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu