Semnificatia Zilei de 8 Martie

8 Martie: Semnificatii de Ziua Internationala a Femeii

Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp, cand exista un festival dedicat mamai tuturor zeilor si zeitelor pe nume Rhea in Grecia Antica. In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si SUA, fiecare sarbatorind-o cum crede.
Exista doua semnificatii ale acestei zile: Prima este legata de recunoasterea egalitatii dintre oameni, de recunoasterea drepturilor femeii ca fiind egala cu barbatul. Insa ideea recunoasterii drepturilor femeii nu tine cu totul de secolul xx-lea. In Grecia Antica, Aristofan intr-una din comediile sale, construieste un personaj feminin care  semnaleaza felul in care opinia femeilor este ignorata, dar si hotararea acestora de a lua atitudine. Lysistrata o frumoasa curtezana, initieaza prima greva impotriva barbatilor cu scopul de a opri razboiul dintre Spania si Atena si de ai face pe acestia sa se intoarca acasa.
Intre anii 1913-1914 femeile rusoaice au facut ceva asemanator. In timpul primului razboi mondia, ele au propus sarbatoarea Zilei Femeii in ultima duminica din luna februarie. Au ales aceasta zi pentru a protesta din cauza celor 2 milioane de soldati morti in razboi dar si impotriva lipsei de apa si paine, liderii politici ai perioadei sa-u opus acestei date, dar fara ca femeile sa poata fi oprite. Dupa numai 4 zile, in 1917, tarul a fost abdicat, iar Guvernul rus a acordat femeilor dreptul la vot.

Cea de-a doua semnificatie a acestei zile este legata de Ziua Mamei. Romanii organizau un festival cu jocuri numit Hilaria pentru a intampina sosirea primaverii. Astazi Ziua Mamei este serbata pe intregul glob primavara. Daca la noi si in alte foste tari comuniste se sarbatoreste pe 8 Martie, in SUA, America Centrala si de S, aceasta zi este serbata in prima sau a doua duminica a lunii Mai. In Marea Britanie si Irlanda, sarbatoarea Zilei Mamei are loc in a patra duminica din postul Pastelui, undeva in martie sau aprilie, iar in Egipt si in unele tari arabe odata cu echinoctiul de primavara pe 21 martie.
Dar asa cum arata societatea romaneasca din ultimi ani noi romani percepem aceasta sarbatoare ca o zi in care avem prilejul de a ne arata recunostinta pretuirea dragostea fata de persoanele care ne-au dat viata si care ne fac existenta mai frumoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu