Care este Semnificatia firului de martisor?

Semnificatia firului de martisor si legenda sa.

Martisorul este o sarbatoare traditionala romaneasca foarte veche sarbatorita inca de pe vremea getilor. Spre sfarsitul secolului al 19 -lea parintii ofereau copiilor indiferent daca erau baieti sau fete un martisor de care prindeau un banut de argint in dimineata zilei de 1 martie. Aceasta moneda se purta la mana, in piept sau la gat.
Martisorul era confectionat din doua fire de lana: unul alb ce simbolizeaza puritatea si unul rosu ce simbolizeaza focul si viata. Se spune ca firul martisorului a fost tors de Baba Dochia in timp ce urca oile pe munte.
O alta legenda a Martisorului ne spune ca la horele din sat participa si Soarele care se transforma intr-o fata frumoasa. Auzind despre acest obicei, un balaur s-a decis sa fure soarele si sa-l inchida intr-o temnita din castelul sau. De atunci soarele nu sa mai aratat pe cer iar pasarile nu au mai cantat si copii nu au mai ras. Intr-o zi un tanar curajos s-a hotarat sa plece in cautarea soarelui ca sa-l elibereze. A facut drum lung pana la castel, avand nevoie de trei anotimpuri: vara, toamna si iarna, pentru a ajunge la destinatie. Ajuns la castelul balaurului, tanarul a dus o lupta crunta, de-a lungul careia a fost grav ranit, dar cu toate astea a reusit sa-si duca misiunea pana la capat, adica eliberarea soarelui. Avand rani adanci, sangele voinicului s-a scurs pe zapada alba, si inainte ca primavara sa-si faca aparitia, acesta a murit. Atunci natura si-a revenit la viata, pomii au inverzit si au inflorit iar copii au reusit din nou sa rada in hohote. Din acel moment la inceputul fiecarei primaveri oameni isi aduc aminte de vitejia tanarului si au inceput sa impleteasca snurul martisorului dintr-un fir rosu (sangele) si unul alb (zapada).
Totodata in unele zone se spune ca firul martisorului era de fapt o funie de 365 sau 366 de zile, care ar fi fost tors tot de Baba Dochia in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere. Martisorul mai este denumit de etnologul Ion Ghinoiu"funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor".
Din prima zi a lunii martie, romanii mai au un obicei, cel al babelor, care probabil ca deriva cumva si din legenda Baba Dochia, astfel fiecare persoana isi alege dupa diferite criterii o zi din primele noua ale lunii martie. Legenda spune ca asa cum este ziua respectiva asa ii va merge si persoanei care sia ales ziua. Daca este soare si vreme buna, iti va merge tot anul numai bine cu bucurii si realizari, de este frig, ger, ploaie tot anul vei fi suparat, necajit adica gri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu