Superstitii de Sfantul Ion. Traditii si Obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul 7 ianuarie

Superstitii de Sfantul Ion. Traditii si Obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul 7 ianuarie

Cate superstitii, obiceiuri, traditii de Sfantul Ioan Botezatorul cunoasteti voi din zona voastra fie Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia etc...

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alaturi de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul si Înaintemergatorul Domnului, praznuita în 7 ianuarie, marcheaza sfârsitul sarbatorilor de iarna si, totodata, al celor dedicate nasterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.

În ziua de Sfânt Ion exista obiceiul “Iordanitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pâna dimineata, spunând ca se “iordanesc”.

Dumnezeu te-a cinstit cu mir duhovnicesc si tu îl spurci pe copil cu tina

Dumnezeu ti-a dat toata cinstea si tu te necinstesti singur

În loc sa-ti faci pe frunte semnul crucii, care te ocroteste si te face nebiruit, tu te lepezi de toate si te cobori pâna la prostia diavoleasca

Chiar daca unii socotesc ca toate acestea sunt neînsemnate, sa afle ca sunt pricina de mari rele si necazuri si ca nici sfântul apostol Pavel nu a crezut potrivit sa treaca cu vederea lucrurile mici.

Spune-mi, cum îl dai pe copil în mâinile preotului Cum ai pretentia sa fie însemnat cu semnul crucii pe frunte de mâna preotului când tu mai înainte l-ai mânjit cu tina

Tradi?ia ne spune ca în diminea?a zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feri?i de boli în decursul anului.

Se spune conform tradi?iei populare ca dupa Sfânt-Ion se boteaza gerul, adica se înmoaie frigul ?i începe sa se faca mai cald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu