Superstitii de 1 Martie Martisor


SUPERSTITII din anumite zone Moldova, Muntenia, Dobrogea, Ardeal, Tara etc de 1 Martie ziua Martisorului

Martisorul este un simbol stravechi al primaverii al începutului, al bucuriei de a trai.

Este o sarbatoare foarte veche, pagana, dupa unii arheologi ar data de aproximativ 8000 de ani.

Daca luna Martie este vantoasa, luna Mai va fi frumoasa sau ca tunetele in Martie arata un an manos.

Daca in Martisor nu poti semana ovazul de ploi multe, nici toamna nu vei putea semana graul de ploi multe sau daca va canta cucul in Martie, anul va fi bogat.

Gestul daruirii martisorului este încarcat si el de sacralitate si semnificatii. A darui un martisor cu inima curata unei persoane la care tii cu adevarat înseamna, conform anumitor credinte din batrîni, sa îndupleci soarele sa-ti dea sanatate, frumusete, veselie, pofta de viata, iubire. Superstitii 1 Martie

Gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie si echilibru

Cine îsi dã mãrtisorul jos înainte de termen întrerupe puterea lui si nesansa îi va da târcoale. În schimb, pentru persoana care îl poartã, restul anotimpurilor vor fi precum primã- vara: pline de sperantã, de început, de cãldurã, de optimism.#Superstitii1martie.

Pe 1 Martie, oamenii isi aleg Babele, sperand sa vada cum le va merge in anul respectiv. O alta superstitie spune ca daca vremea este rea in perioada 1-9 martie, inseamna ca Baba Dochia isi scutura cojoacele.

Conform unei credinte populare, martisorul alunga deochiul. Motivul: Martisorul este considerat un talisman norocos, nu o bijuterie. Dupa, martisorul nu se arunca. Talismanul se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc. Altfel, forta magica a amuletei va fi anulata.

In luna Martie se culeg primele flori de primavara bune de leac, dar mai ales se fac pregatiri pentru ritualurile de magie de peste an: se culege urzica, cea dintai buruiana care te scapa de boala si iarba-mare, iar sarpele prins in Martie este descantator si fermecator; prelucrat cu "stiinta" babelor, el iti poate spune cum o cheama pe fiecare buruiana sau este bun ca leac in dragoste.

Cine are raceala, guturai in luna lui Martie, va fi sanatos peste an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu