Superstiti in luna Martie - 8 Martie Ziua Femeii


Conform calendarului Gregorian, luna martie este a treia luna din an. Aceasta reprezenta inceputul anului, conform calendarului Iulian si era denumita Martius

Este ziua in care barbatii isi rasfata sotia, iubita, prietena cea mai buna.

Contrar asteptarilor, Ziua Femeii, pe care o sarbatorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Martisorul. Aceasta sarbatoare s-a nascut undeva la inceputul secolului trecut, si este strans legata de miscarea feminista, si destul de ciudat, de ideologia socialista

Pe 9 martie, se sarbatoresc cei 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia.  Acum incep zilele Mosilor, iar vremea ar trebui sa se indrepte. Daca ploua in aceasta zi , va ploua si de Paste.

Pe 9 martie, femeile coc sau fierb colacei din aluat sub forma cifrei 8, numiti ” mucenici”, pe care ii dau pomana, iar barbatii beau cate 40 de pahare de rachiu sau de vin ca sa fie puternici. Aceasta zi se mai numeste si Dragostitele si este ziua in care toti cei care nu au nume de sfinti isi serbeaza “onomastica”.

Ninsoarea care cade dupa 9 martie se numeste ” zapada mieilor” si ajuta pamantul pentru o recolta buna.
Sarbatoarea cunoscuta sub numele de Alexii se tine pe 17 Martie. In aceasta zi, femeile nu au voie sa foloseasca forfecele si acul. Alexie este patronul tuturor vietuitoarelor care au hibernat in subteran.

Pe 25 martie de sarbatoarea Blagovesteniei - trebuie sa evitati sa va certati si trebuie sa aveti bani asupra voastra. Aceasta zi concide cu Buna Vestire, ziua in care Maica Domnului a fost vestita de Arhanghelul Gavril ca-l va naste pe Iisus Hristos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu