Treceți la conținutul principal

SFANTUL VASILE CEL MARE - CONSTITUTIILE ASCETICE

Se cuvine ca ascetul sa se indeletniceasca cu lucrari potrivite

Fara indoiala, se cuvine ca ascetul sa se ocupe cu lucrari potrivite, cele care, adica, nu au nici o legatura cu negustoria si cu petrecerile indelungate si cu castigul necinstit, cele pe care le putem executa, in general, intr-un spatiu acoperit, asa incat si lucrarea sa se faca si linistea sa se pastreze. Dar daca totusi o nevoie indispensabila ar impune indeplinirea unei lucrari in loc descoperit, nici aceasta sa nu impiedice intelepciunea. Pentru ca inteleptul adevarat, care are trupul (drept) sala de meditatie si de locuinta sigura a sufletului, chiar daca s-ar afla din intamplare in piata, sau la balci, sau la munte, sau pe camp, sau in mijlocul unei mari multimi, el isi concentreaza mintea in sine si reflecteaza la cele ce i se potrivesc lui. Caci este posibil ca ascetul stand in casa, cu gandurile sa rataceasca afara si aflandu-se in piata sa fie linistit, ca si cum ar fi in pustie, indreptandu-si gandul numai spre sine si spre Dumnezeu si sa nu accepte in simturi tulburarile care din simturi lovesc in suflet.
 Despre bunatate si in ce mod se formeaza dragostea
Ascetul trebuie sa fie indeosebi plin de bunatate, fiindca de duhul bunatatii sau s-a impartasit sau doreste sa se impartaseasca. Si se cuvine ca cel strain de acest duh sa fie asemanat celui care s-a instrainat. Iar daca ar fi necesar vreodata sa ne indignam impotriva superiorului nostru nepasator, indignarea sa fie logica. Pentru ca de instrumente cu tais se folosesc si ucigasii, se folosesc si doctorii. Unii insa fiindca manuiesc instrumentul cu manie si cu cruzime, savarsesc lucruri cu totul absurde, omorand pe semenii lor; in timp ce doctorii, fiindca folosesc instrumentele taioase cu ratiune, procura cea mai mare binefacere, caci salveaza pe cei aflati in primejdie. Astfel si cel care a invatat sa se indigneze in mod rational aduce mare folos celui impotriva caruia indreapta indignarea lui, fiindca repara nepasarea sau rautatea; pe cand cel care este stapanit de patima maniei, niciodata nu savarseste ceva bun. Din acestea rezulta clar ca indignarea la timp potrivit este necesara si celor care poarta foarte mult grija de bunatate. Fiindca si Moise, care a fost marturisit ca cel mai bland dintre toti oamenii, cand i-a cerut-o momentul, s-a indignat si a ajuns la un asemenea punct de tulburare, incat sa-si manifeste indignarea prin uciderea celor din acelasi neam, o data cand au fabricat vitelul (de aur), alta data cand s-au intinat prin lipirea de Baal-Peor. Asa incat este posibil ca si cel bland sa se indigneze, asa cum hotaraste ratiunea, si sa nu distruga virtutea blandetii. Dar ca sa ramana cineva inflexibil sau sa nu se indigneze, asa cum este logic, nu insemneaza blandete, ci inactivitatea naturii. Iar blandetii ii urmeaza precum ceva natural toleranta, pentru ca blandetea este mama tolerantei. Dar in cei cu adevarat blanzi exista deopotriva si bunatate, insa nu si in cei care au caracterul distrus, pentru ca bunatatea este materia blandetii. Dar cand acestea se combina intre ele si se unesc, formeaza impreuna cea mai buna dintre virtuti, dragostea.

Despre intelepciune

Intelepciunea trebuie sa fie in fruntea tuturor faptelor; pentru ca fara intelepciune orice, chiar si ceea ce pare bun, se schimba in rautate cand se face la timp nepotrivit si fara masura. Dar cand cuvantul si intelepciunea fixeaza timpul si masura pentru lucrurile bune , castigul in folosirea lor este minunat si pentru cei care dau si pentru cei care primesc.

Despre credinta si nadejde

Tuturor intreprinderilor sa le premearga credinta in Dumnezeu si sa urmeze (insoteasca) optimismul, asa incat cu credinta sa intarim puterea sufletului si cu optimismul sa fim bine dispusi pentru faptele bune; pentru ca fara ajutorul de sus nici urmarirea celor bune din partea oamenilor nu poate fi dusa la capat, dar nici harul de sus nu vine la cel lipsit de ravna; dimpotriva, pentru ca virtutea sa fie deplina, trebuie ca ambele sa fie unite, adica si buna dispozitie omeneasca si intarirea care coboara de sus prin credinta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ravase texte de placinta pentru Revelion

Ravase de Anul nou, texte pentru placinta cu branza, texte placinta de mere de revelion, texte pentru placinta de dovleac

Ravase de placinta: Bani, prosperitate, vile, masina, pensie, pensie alimentara, sanatate, dragoste :))

Suprize de Revelion; Iubitule uite iti dau in dar, agenda si un calendar, in care am scris si socotit....un an intreg ce am cheltuit.

Ravase de Revelion: Primesc si cate un musafir in casa , dar iata punctul meu de vedere: cei care vin imi fac onoare si cei care nu imi fac placere.

Ravase de Anul nou: Va spun din suflet , un an bun, ca are tata porcul bun.
RAVASA PENTRU PLACINTE DE REVELION

Stiu, ai vrea sa divortezi.
Insa nu gasesti pricina.
Fuga dragostei din casa,
Iata cine e de vina!

Ca om rau,
Te stiam cu totii;
Dorim sa te calce,
Intr-o noapte hotii

Ai umblat mereu,
Sa ametesti fetele,
Si din pacate,
Ti-ai rupt doar ghetele!

Esti om invatat,
Dar practic, deloc.
Deci arunca ,draga,
Invatatura-n foc.

Ai de toate,si,
De nimic nu-ti pasa.
Dar vezi ca-ti lipsesc

SEMNIFICATIA BABELOR: Cum ne alegem BABA 1 Martie - 9 Martie

SEMNIFICATIA BABELOR: Cum ne alegem BABA 1 Martie - 9 Martie


Baba Dochia in traditia noastra este o femeie rea datorita caracterului sau si reprezinta anul vechi in calendarul roman.

SEMNIFICATIA BABELOR 1 Martie: baba de primavara (baba semanatului), va fi un an nesigur.

SEMNIFICATIA BABELOR 2 Martie: baba de vara (baba muncii de vara), va fi un an fara probleme si sanatate cat cuprinde.SEMNIFICATIA BABELOR 3 Martie: baba de toamna (baba culesului) Cum vor fi cele 3 zile, asa vor fi si cele trei anotimpuri, aceasta zi de Baba va fi varful vietii tale.

SEMNIFICATIA BABELOR 4 Martie: Ai grija cum mergi sa nu cazi in prapastie.

SEMNIFICATIA BABELOR 5 Martie: Amintirile si gandurile din trecut se vor realiza acuma.

SEMNIFICATIA BABELOR 6 Martie: Distractie la maxim, un an fara griji si indoieli.

SEMNIFICATIA BABELOR 7 Martie:Cum iti asterni asa dormi, ai grija la sanatate in primul rand.

SEMNIFICATIA BABELOR 8 Martie: Ideile tale se vor materializa in acet an.

SEMNIFICATIA BABELOR 9 Mar…

Modele de unghii de Craciun sau Anul nou

Modele de unghii de Craciun sau Anul nou

Ce modele de unghii si ce culori sunt la moda de Craciun sau Revelion ?

Craciunul si sarbatorile de iarna sunt printre cele mai importante evenimente. Pentru doamnele si domnisoarele care doresc sa intampine sarbatorile de iarna cu unghii pe masura, noi va ajutam cu cateva modele ale unor artisti din intreaga lume.
Mata sidefata sau lucioasa? Oja sidefata trebuie folosita ocazitional pt ca in timp afecteaza textura naturala a unghiilor. Pentru oja zilnica este bine sa folositi o oja cu textura mata mai ales cu un machiaj discret si natural. Oja lucioasa adauga un plus de rafinament oricarei tinute si se potriveste cel mai bine doamnelor si domnisoarelor foarte romantice si foarte atragatoare.Lacul de unghii cu textura transparenta sau laptoasa in nuante naturale de roz, crem sau de bej iti da o alura eleganta indiferent de tinuta pe care o ai. Este alegerea discreta atat pt cea de zi cat si pt cea de seara persista foarte mult pe unghie. Se ma…