Semnificatia si insemnatatea oualelor de pasti - culoarea si incondeierea.

Semnificatia si insemnatatea oualelor de pasti - culoarea si incondeierea.

Vopsirea oualor:
Frumoase si cu profunde semnificatii, ouale vopsite fac parte din traditia noastra religioasa si culinara. Ele inseamna bunavestire, purificare si inobilare a vietii.
Arta decorarii oualor o forma de cultura traditionala, cu o puternica individualitate etnica sintetizeaza o multitudine de aspecte: istorice, culturale si estetice.
Oul alb este ambigu de aceea pentru ziua de Pasti el trebuie tratat cu precautii rituale.
Alegerea culorilor: Ca principal asociat al ornamentului, cromatica oualor decorate prezinta o gama multipla de combinatii: Galbenul evoca lumina; tinerete; fericire; recolta bogata; ospitalitate, Rosul: culoare magica; simbolul sangelui; al vietii; al focului purificator; al soarelui; al gragostei, Albastru: albastrul cerului si vazduhului; talizman al vitalitatii si al sanatatii, Negru: simbolul absolutului al statorniciei si al eternitatii a fost atribuit in mitologia divinitatilor sau duhurilor care traiesc sub pamant, Maroul: Este simbolul pamantului roditor.
Ornamentele pe oua sunt: animale; seria motivelor vegetale(flori, frunze); crengute; unelte folosite in munca campului dar nu lipsesc nici elementele specifice Pastelui( crucea Pastelui, cu ingeri, coroana regala), aceste oua se decoreaza si pastreaza aceste datini in: Arges, Buzau, Oltenia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu