CULTIVAREA CIUPERCILOR: Cum se cultiva ciupercile?

Cultura ciupercilor
Locul de cultura se pot cultiva in pivnite sau alte incaperi cu posibilitati de aierisire si in care sa se poata tine temperatura intre 10-18 grade C, locurile se curata foarte bine si se dezinfecteaza prin varuit si arderea de sulf.
Substratul de cultura: Ciupercile se cultiva pe un substrat(compost), obtinut prin fermentare din gunoi de grajd de la cai sau alte materii organice. Gunoiul de grajd bun trebuie sa fie proaspat nefermentat si cat mai paios. Se mai poate folosi pentru obtinerea compostului amestec din: 2 parti gunoi de cal cu o parte gunoi de bovine sau o parte de gunoi de cal cu o parte gunoi de oi sau 2 parti gunoi de cal si o parte coceni de porumb tocati. Pregatirea compostului este bine sa se faca sub un sopron, se asaza cu furca in straturi  dupa ce a fost afanat si aierisit bine. Pe masura ce se pune un strat de 40-50 cm, se uda bine cu stropitoarea cu apa sau cu urina sau must de balegar, apoi se taseaza calcandu-l cu picioarele si cu o scandura cu care se preseaza, se aseaza un alt strat si apoi altul pana ce platforma indesata are 1,5-1,6 m inaltime, latimea platformei se face de 1,5-2 m, lungimea dupa nevoie. Ca sa fermenteze uniform platforma trebuie intoarsa de 3-4 ori la interval de 5-7 zile. Pentru intoarcere se rupe platforma cu furca de la un cap, se amesteca bine gunoiul de pe margini cu cel din interior si se face din nou platforma, dar de data aceasta nu se mai indeasa si nu se uda. La pregatirea compostului in timpul intoarcerilor se dau ingrasaminte si amendamente. Astfel, pentru 1 m/3 gunoi se da ipsos 5-6 Kg(cate 1-2 kg la fiecare intoarcere), superfosfat 2 kg si azotat de amoniu 1,5 kg(date la ultimele 2 intoarceri). Compostul este bun de folosit cand are culoarea bruna-cafenie nu mai miroase a amoniac, paiele se rup usor si are umezeala potrivita. Compostul strans in mana trebuie sa fie elastic sa nu formeze cocoloase si sa nu musteasca de apa.
Compostul se asaza in locul de cultura in biloane sau in straturi groase de 20 cm, dupa cateva zile, cand nu mai miroase de loc a amoniac si temperatura a scazut la 25-26 grade C, se face insamantarea cu miceliu cumparat de la magazinele Agrosem. Un pachet de miceliu se rupe in bucati de marimea unei nuci(50-60) buc si fiecare bucatica se introduce intr-un cuib. Pentru aceasta se ridica cu degetele compostul si se baga miceliu la adancimea de cel mult 2 degete(3-4 cm). Se acopera fara sa se apese, intre cuiburi se lasa 20 cm un pachet de miceliu ajunge pentru 2-2,25 m/2 cultura.
Dupa insamantare straturile se pot acoperi cu polietilena dar sprijinita pe suporti  ca sa se asigure si aierisirea iar zilnic se ridica si se scutura picaturile.Daca e umezeala prea mare, straturile se pot presara cu praf de ipsos, in orice caz nu trebuie sa se usuce compostul in acest caz se uda pe jos mai des dar direct pe compost nu se stropeste cu apa. Dupa 25-35 zile de la insamantare se vede pe compost miceliul ciupercii de culoare cenusie crescut in jurul cuiburilor, acum se acopera biloanele cu un amestec din 3 parti nisip sau mal si o parte pamant de gradina. Stratul de pamant trebuie sa aiba 2 cm grosime si sa fie umed.
Dupa ce s-a intins se stropeste si se niveleaza cu o scanduri-ca, intre timp se aieriseste moderat si se pastreaza umezeala udand pe poteci sau pulverizand apa direct pe straturi(cu vermorel sau o pompa de mana).
Cam dupa 3 saptamani incep sa apara ciupercile la inceput ca niste bobite albe care in scurt timp cresc si fac palarie. Se culeg inainte de a se desface palaria desprizandu-le cu grija ca miceliu sa nu se deranjeze din pamant. In timpul fructificarii temperatura in ciupercarie trebuie sa fie potrivita (12-15 grade C) si sa se aieriseasca mult dar fara sa se faca curent.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu