Recoltarea strugurilor: Cand se culeg, strang struguri

Recoltarea strugurilor de masa, cultivati in gradinile de pe langa case pentru consum familial nu pune probleme deosebite. Totusi este bine sa se cunoasca unele reguli de care trebuie sa se tina seama atunci cand se culeg struguri de masa: culesul se face la data coacerii depline, cand boabele au capatat culoarea si eventual aroma specifica soiului. Strugurii trebuie sa contina minimum 150-160 g/l zaharuri si 4-5 g/l aciditate totala, adica sa fie bine copti si placuti la consum, daca nu se culeg la timp ei isi pierd din calitatile lor gustative si se depreciaza ca valoare.
Trebuie sa se tina seama de asemenea ca strugurii sa nu fie culesi incomplect copti; prin pastrare ei nu se mai coc cum se intampla cu unele fructe(mere,pere).
Cand in gradina avem mai multe soiuri de masa, ele se vor culege esalonat, pe masura coacerii, culesul strugurilor se face pe timp frumos, uscat iar dupa ploaie nu se culeg pana nu se svanta bine. Strugurii culesi umezi putrezesc repede, la cules se tine seama sa nu se scuture boabele si sa nu se stearga pruina de pe bobite pentru a nu le deprecia valoarea lor comerciala, in caz ca se valorifica.
Atat strugurii pentru consum in stare proaspata cat si cei ce urmeaza a fi pastrati peste iarna, dupa ce se culeg, se lasa intai sa se zvante, asezandu-se in lazi deschise fara a se presa, evitandu-se strivirea boabelor, scurgerea mustului si alterarea strugurilor, urmand ca apoi strugurii sa ia destinatia ce le-a fost hotarata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu