Protectia vitei de vie contra bolilor si daunatorilor

Cum ingrijim Vita de vie si cand o tratam?

Vita de vie este atacata in special de mana, de fainare, precum si de o serie de daunatori ca: filoxera, larva carabusilor, paianjenul rosu, moliile strugurilor. Mana vitei de vie este boala cea mai periculoasa, ea ataca toate partile verzi ale vitei, care apoi se usuca, productia se micsoreaza, lemnul ramane necopt si rezistenta la ger scade.
Mana apare pe frunze sub forma de pete untdelemnii, atacul este provocat de o ciuperca care patrunde prin stomate, pe timp de ploaie, pe partea inferioara a frunzelor, petele sunt acoperite cu un puf alb, format din organele de inmultire ale ciupercii. Atacul de mana se poate opri prin stropiri, dar nu se poate combate o data ce s-a produs, tratamentul este numai preventiv si nu curativ. Pentru aceasta vita se stropeste de mai multe ori pe vara, stropitul se face cu zeama bodeleza, prepararea zemei bordeleze se face dizolvandu-se sulfatul de cupru in jumatate din apa necesara la stropit. Varul se stinge separat in restul de apa, solutia de sulfat de cupru se toarna incet peste cea de var. Cand se intrebuinteaza pasta de var stins, aceasta se ia in cantitate dubla fata de cantitatea de sulfat de cupru folosita. Se stropeste mai des sau mai rar, dupa cum cad ploile. In general, viile tinere, in primii ani de la plantare se stropesc des, aproape saptamanal, viile care au intrat pe rod se stropesc in anii ploiosi de 5-6 ori, iar in cei mai putin ploiosi de 3-4 ori. Stropirile se fac la aparitia inflorescentelor pe lastari, inainte de inflorit, imediat dupa inflorit si cand bobitele de struguri se scutura de corola. Daca atacurile sunt de la inceput mai intense, se aplica 2 stropi inainte de inflorit; cand intensitatea atacurilor survine dupa inflorit, se aplica in faza de crestere a boabelor, trei stropiri. Solutia folosita la stropiri impotriva manei vitei de vie are concentratii diferite. La inceput cand nu este pericol mare de atac, cat si in viile tinere, concentratia poate fi de 500 gr sulfat de cupru, 250 gr var nestins si 60-75 gr alaun la 100 l apa. Cand atacurile se intensifica si inaintem in vara, concentratia creste pana la 750 gr sulfat de cupru, 375 gr var nestins, 100 gr alaun la 100 l apa. La atacuri si mai puternice , pentru a le preveni mai sigur se poate ajunge pana la 1 kg sulfat de cupru si 500 gr var nestins cu 200 gr alaun la 100 l apa. Stropitul se face cu pompe de stopit purtate de om in spate, se vor stropi frunzele pe partea superioara si pe cea inferioara, de asemenea lastarii si inflorescentele sau strugurii cand este cazul.
Fainarea sau oidiumul este o boala care ataca frunzele, lastarii, ciorchii si mai ales boabele vitei de vie. Ea apare sub forma unui praf cenusiu deschis, care acopera partile atacate si care se sterge usor, lucrul care il deosebeste de mana. Atacul de oidium este insotit de un miros greu de mucegai, ele apar pe timp secetos. Cand atacul puternic bobitele fainate crapa, atacurile de oidium se pot preveni si combate, ca masuri de prevenire si combatere a oidiumului se foloseste floarea de sulf sau sulful de muiabil. Prafuirea se face dimineata pe racoare sau inspre seara, cu masini speciale, astfel ca sulful sa se aseze uniform pe toate organele. Dupa ce vita a intrat in vegetatie se stropeste cu sulf muiabil in concentratie de 0,4 %, putandu-se amesteca cu zeama bordeleza de la primul stropit sau se poate prafui cu floare de sulf. Un al doilea prafuit se poate face in timpul sau in preajma infloritului, al treilea prafuit se face in faza de crestere a bobitelor daca atacul de oidium continua si se intinde pe bobite.
Printre insectele cele mai periculoase numim: filoxera, moliile strugurilor si larva carabusului de mai.
Filoxera este cel mai mare dusman al vitei de vie, ea este o insecta foarte mica, care abia de observa cu ochiul liber, traieste mai mult pe radacinile vitei, iar la vitele portaltoi pe frunze. Prin intepaturile pe care le face pe radacini ea le distruge si vitele mor in timp scurt. Combaterea filoxeriei astazi se face nulai prin altoirea vitelor roditoare pe vite portaltoi, ale caror radacini rezista la atacul filoxeriei.
Moliile vitei de vie sunt Cochilysul si Eudemisul care ataca in general in trei momente, avand trei generatii pe an, prima generatie ataca inflorescentele in timpul infloritului; cea de-a doua ataca bobitele verzi; cea de-a treia care este si ce-a mai pagubitoare, ataca strugurii copti, degradandu-i complect. Atacul este produs de fapt de viermii acestor molii, sunt atacate in mod deosebit soiurile de masa, cu ciorchini ingramaditi cu boabe dese, combaterea se face prin stropiri cu solutii arsenic@le in concentratie de 150-200 gr la 100 l apa.
Larva carabusului de mai ataca in special tulpinita portaltoiului sau lastarul altoiului, in viile tinere. Combaterea se face prin culegerea larvelor, iar daca la plantare se observa larve se prafuieste groapa cu nitroxan. Doza recomandata la plantat este de 1-3 g la groapa hexatox 3% sau pana la 5 gr hexatox la 1,5 %.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu