PLANTAREA CEPEI: Cand si cum se cultiva ceapa?

PLANTAREA CEPEI: Cand si cum se cultiva ceapa?

Ceapa este una din legumele cele mai folosite in gospodarie, neputand lipsi din gradina. Cea mai sigura metoda de cultivat este cultura prin arpagic, care se face in partea de sud si apus a tarii, in regiuni mai secetoase. Arpagicul se obtine din semanaturi foarte dese sau se cumpara, arpagicul bun de plantat trebuie sa fie mic(10-15 mm grosime cam cat o aluna), regulat tare si necrescut. Arpagicul se planteaza foarte timpuriu, pe straturi, in randuri la departare de 18-20 cm, iar pe rand la 10-12 cm, ingropandu-l ca sa nu i se vada varful din pamant. In timpul vegetatiei se praseste de mai multe ori si se pliveste, nu se uda, ceapa e buna de recoltat catre sfarsitul verii(august).
Ceapa ceaclama se cheama ceapa care se  seamana direct in gradina si pana toamna face bulbi mari, buni de pastrat pentru iarna. Ceapa se seamana tot la 20 cm intre randuri, iar pe rand fiind prea deasa se rareste de 2 ori lasand fir de fir la 8-10 cm, aceasta merge bine in partile mai ploioase in: Moldova, Ardeal, ea se seamana cat mai de timpuriu sau uneori chiar din toamna tarziu ca sa ierneze in pamant si sa rasara primavara.
Ceapa de apa se cultiva facand rasad care se planteaza in camp si se uda, incat pana toamna face bulbi foarte mari dar aposi, care nu se pastreaza bine iarna. Ceapa de apa se seamana la inceputul lui aprilie si se planteaza in gradina la sfarsitul lui mai cand are grosimea unei pene de gasca, se pune mai rar la 25 cm intre randuri si 12-15 cm intre fire, pe rand, se uda regulat si se praseste de 5-6 ori.
Ceapa verde (stufat) se obtine plantand cepele mai mici inca din toamna, pentru a le feri de frig peste iarna deasupra randului se face un bilon de pamant sau se acopera cu frunze uscate, balegar.
Soiuri: Ceapa de arpagic: Zittau, Darasti, Filiasi, Vinga; ceapa ceaclama: de Fagaras(rosie); ceapa de apa: de Buzau, Spanoila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu