Semnificatia Zilei de 1 Martie

Martisorul triumful primaverii asupra iernii, obiectul cu snur alb si rosu fiind simbolul reinoirii timpului si al renasterii naturii.
In timpul geto-dacilor, anul nou incepe la 1 Martie, astfel luna Martie era prima luna a anului, calendarul popular la geto- daci avea 2 anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talizman menit sa poarte noroc, sanatate, dragoste si bucurie. Aceasta zi de primavara este celebrata inca de acum 8000 ani, si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate inca din timpul iernii si se purtau abia in ziua de 1 Martie. Martisoarele erau niste pietre in alb si rosu insirate pe o ata, sau monezi care erau din: aur, argint sau bronz, acestea indicand statutul social. O data cu raspandirea martisorului, banutul a inceput sa fie inlocuit cu fuguri sau simboluri auspicioase sau norocoase mai mult sau mai putin traditionale.


Va dam cateva exemple de martisoare populare:
-Martisorul cheie este un simbol norocos semnificand posibilitatea de a-ti gasi calea catre succes sau implinirea idealurilor.
-Martisorul cosarului este considerat un personaj norocos la noi in tara.
-Martisorul gargarita(buburuza) este simbol norocos deoarece inseamna simbolul maternitatii, fertilitatii adica mama pamant.
-Martisorul potcoavei se spune ca pentru a avea intru totul parte de sansa la viata, atunci cand gasesti o potcoava trebuie sa o arunci in spate peste umar sau sa o asezi pe un perete al casei tale.
-Martisorul stelei potrivit unor legende steaua este simbolul geometric, considerat de Pitagora"perfectiunea".
-Martisorul trifoi cu patru foi simbolul norocului, trifoiul inglobeaza o semnificatie aparte pentru fiecare frunza: faima, dragoste, bogatie, sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu