Cum se face PIFTIA din Porc (Racitura)

Piftie din carne de porc - Retete si preparate culinare

Ingrediente:
1/2 capatana de porc; 1 ureche; 2 picioare; 3 bucati sorici; 1/2 kg carne macra; 1 morcov; 1 patrunjel; 10-15 boabe piper; 5-6 catei usturoi; sare.
Preparare.
Soriciul de pecarne se curata bine cu cutitul si se spala. Picioarele se cresteaza in lungime, soriciul se curata de grasime, capatana se taie in 2-3 bucati. Toate se pun intr-o oala potrivit de mare, se acopera cu atata apa rece ca sa treaca peste carne cu o palma si jumate. Se fierbe la foc incet adunand mereu spuma. Cand nu mai formeaza spuma se acopera cu capac lasand intr-o parte loc liber de un deget iar fierberea se continua la foc incet si constant.
La carnea fiarta pe jumate se adauga zarzavatul curatat si taiat in lungime fasii. Cand este complet fiarta si se desprinde de pe os, se incearca inchegarea picurand pe o farfurie o mica cantitate de zeama. Cand este gata, zeama se strecoara printr-un tifon dublu, carnea se desprinde de pe oase, se pune in farfurii. Grasimea de pe zeama se aduna cu o lingura de metal, in zeama se adauga sucul de la usturoi amestecat cu doua linguri de apa rece si stors printr-o bucatica de tifon.
Se toarna in farfurii si acestea se pastreaza la rece. Aceasta se serveste cu hrean ras si amestecat cu putin otet, de asemenea cu mustar sau boia de ardei.
Prin partile Moldovei painea este inlocuita cu mamaliguta.

Din ce ingrediente se mai poate face piftia sau racitura?
-Piftia de peste
-Piftia de pui (fara gelatina)
-Piftia de curcan (cu sau fara gelatina)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu