20 Decembrie Ignatul porcului

Referat, traditii si obiceiuri de Ignatul porcului
Pe ce data se sarbatoreste Ignatul porcului?
20 decembrie raspuns corect!
Alaiul sarbatorilor de iarna care se intinde pe parcursul a trei saptamani, incepe din 20 decembrie cu sarbatoarea Ignatului. In religia noastra este praznuit in aceasta zi Sf Mucenic Ignatie Teoforu, urmas al apostolilor patriarh al Bisericii Antiohiei si ucenic al Sf Evanghelist Ioan. Acesta a suferit multe chinuri pentru-ca nu s-a lasat intors de la credinta lui Hristos si dat leilor care l-au mancat iar oasele fiind depuse in Antiohia si venerate ca moaste.
Ziua de 20 decembrie este cunoscuta si sub numele de: "Ignatul porcului", cand multi romani cei de la tara conform traditiilor sacrifica porcul pentru masa de Craciun si celelalte sarbatori care urmeaza pana la Sf Ion.
Ritualul sacrificarii porcului ne aminteste de jertfele animalelor practicate de popoarele vechi(egiptenii, greci, romani), in perioada de trecere a anului in celalalt an. In credinta vechilor daci porcul era simbol al divinitatii intunericului, slabind puterea Soarelui in cea mai scurta zi a anului la solstitiu de iarna.
In desfasurarea sacrificarii porcului se respecta inele conditii si anume: Sacrificarea nu poate incepe inainte de ivirea zorilor si nici nu poate depasi apusul soarelui. Trebuie sa aiba loc pe lumina, intrucat lumina tine departe spiritele malefice, ce incearca sa anuleze virtutile. Locul unde este taiat trebuie purificat si anume tamaiat si stopit cu apa sfintita sau cu apa neinceputa.
Taierea porcului este un prilej de reunire a familiei, deoarece se aduna toti membri familiei de la mare la mic. Numai barbatii sunt aceia care taie porcul, acela care taie porcul trebuie sa fie curat, chiar trebuie sa mearga la preot sa se spovedeasca dar in acelasi timp sa i se ierte pacatul pentru taierea porcului. Femeile nu au voie sa participe deoarece sunt miloase si atunci porcul nu poate muri.
Dupa sacrificarea porcului se spala si se rostesc unele cuvinte: Carnea ta sa fie/ Carne aurie, dupa aceea se parleste si in foc se mai arunca ramuri de lemn cainesc si de iasomie ca soriciul sa iasa aromat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu