Cum se face "Dulceata de Gutui"?

Cum se face "Dulceata de Gutui"?

Dulceata de Gutui - Retete culinare si preparate culinare din gutui
- 700 grame zahar
- 500 grame gutui

Fructele se taie sub forma de taitei sau cuburi dupa care se fierb pina la inmuiere in apa.
Se prepara siropul cu zaharelul din reteta , dupa care se adauga gutuile prelucrate ca mai sus si se continua fierberea pina la concentrarea suficenta a dulcetii. Pofta buna

In medicina populara, pentru a obtine efecte terapeutice, de la gutuise folosesc atat gutuile, cat si frunzele, in cazul afectiunilor gastro-intestinale si ca mijloc diuretic. Lichidul obtinut prin amestecarea semintelor de gutuie, macinate sub forma de pulbere, cu apa calduta sau ceai (an proportie 5 la suta) are un efect calmant extraordinar an cazul inflamarilor cailor respiratorii si digestive, an bronsite, gastroenterite, an caz de anemie, hemoragii, hemoroizi, diaree, tuse, colite spasmodice.

Gutuia este foarte bogata in vitamina C In caz de anemie si pentru fortificarea organismului este recomandata tinctura de gutui: 50 g de gutuie proaspata se pun an 50 ml de alcool alimentar, se acopera vasul si se tine antr-un loc intunecos timp de o saptamana; se iau cate 15 picaturi, de 3 ori/zi. Tot pentru anemie, se recomanda consumarea, zilnic, a unei gutui crude sau fierte. De asemenea, pentru combaterea lipsei poftei de mancare, a slabiciunii de dupa o boala grea, bolnavului i se recomanda sa manance, o data pe zi, cate o jumatate de gutuie proaspata (poate fi consumata si cu miere).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu