Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie

Potrivit obiceiului pana la 20 iulie nu au voie sa se manance mere noi, si nici ca acestea sa se bata unul de altul, pentru a nu bate grindina; in ziua de sarbatoare insa, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserica si se sfintesc – existand credinta ca asa ele vor deveni  mere de aur pe lumea cealalta.

La sate, apicultorii, in  straie de sarbatoare, recoltau mierea de albine – obicei denumit “retezatul stupilor” , ajutati fiind numai de maini de copil, dupa care cei ai casei chemau rudele si vecinii si sarbatoreau, degustand  mierea cea noua si cinstindu-se cu tuica indulcita cu miere. La aceasta masa era bine sa se aiba grija sa nu fie prezenti cei ce se mai indeletniceau cu farmece si vraji intrucat mierea furata intr-o asemenea zi  "e mai cu putere la farmecele si vrajile lor". E lesne de inteles ca asemenea momente festive se lasau cu o adevarata petrecere cu voie buna, cantec si joc.

Numeroase biserici de la orase si sate au hramul Sf. Ilie, iar statisticile de la noi arata ca mai mult de 120.000 de romani poarta numele acestui Sfant. Asadar tuturor celor care isi sarbatoresc ziua numelui sa le uram la multi ani, cu multa sanatate si  veselie!

Traditii de Sf Ilie 2013, Obiceiuri de Sfantul Ilie 2013, Traditii si obiceiuri Romanesti de Sfantul Ilie, Sfantul Ilie 20 iulie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu