Superstitii de Sfantul Petru si Pavel 29 iunie

Superstitii de Sfantul Petru si Pavel 29 iunie

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti de crestinii ortodocsi romani pe data de 29 iunie, data la care crestinii merg la biserica si dau pomene in onoarea mortilor. Numeroase biserici din tara si din strainatate poarta hramul celor doi sfinti indragiti de catre credinciosi, care si-au dat viata pentru credinta si care au propovaduit Cuvantul Domnului in timpul vietii lor, savarsind minuni si actiuni umanitare.

Potrivit datinilor populare romanesti, unele dintre ele pitoresti si chiar nostime, Sfintii Petru si Pavel stau in Luna: primul la dreapta, al doilea la stanga. Sfantul Petru este cel care are  cheile de la poarta si incaperile Raiului, fiind si mana dreapta a lui Dumnezeu. Petru ar fi si cel care stapaneste piatra, grindina si este patronul plugarilor.

In popor sarbatoarea se numeste San-Petru de Vara si marcheaza miezul verii agrare si rastimpul secerisului. . In multe povestiri si snoave populare San-Petru apare precum un om obisnuit:  imbraca straie taranesti, lucreaza pamantul, creste vite si, desigur, pescuieste.

De Sfantu Petru si Pavel apar licuricii – care ar fi  scanteile cazute pe pamant dupa ce sfantul plesneste din biciul sau; licuricii vin in ajutorul celor rataciti prin padure, indrumandu-i.

Pentru a nu li se înmulti petele de pe fata si a nu fi socotiti astfel jidovi, oamenii pistruiati se spala cu apa pe fata la miezul noptii, atunci când cânta cocosii.

Nu se bat merele ca nu cumva Dumnezeu sa dea peste ogoare cu piatra la fel de mare ca si aceste fructe.

Este pacat sa manânci mere înainte de ziua Sfântului Petru.

Pe 29 iunie se tin „Mosii de Sfântul Petru”, ocazie cu care se dau de pomana merinde, fructe (zarzare, mere) si, în unele regiuni, chiar si îmbracaminte.

Sfantul Petru si Pavel superstitii, Sf Petru si Pavel superstitii 29 iunie 2013, Superstitii cu ocazia Sf.Petru si Pavel,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu