Traditii si Obiceiuri de 9 martie - Mucenici si Ziua Barbatului

Traditii si Obiceiuri de 9 martie - Mucenici si Ziua Barbatului

Care sunt traditile si obiceiurile Romanesti de 9 martie ziua Barbatului si mucenici

În aceasta luna, în ziua a noua, pomenirea sfintilor patruzeci (40) de mucenici, cei ce au marturisit si au fost chinuiti în cetatea Sevastiei.

Sarbatoarea populara a mucenicilor marcheaza inceputul anului agrar, celebrat la echinoctiul de primavara, hotar intre iarna si vara, intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor.

Numele celor 40 de martiri ai credintei crestine au fost : Aetie, Acachie, Aghie, Aglaie , Alexandru, Atanasie, Candid, Chiril, Chirion, Claudie, Dometian, Domnos, Ecdit, Eutihie, Evnichie, Filoctimon, Flavie, Gaie, Gorgonie, Hudion, Ieraclie, Ilie, Ilian, Ioan, Isihie, Leontie, Lisimah, Meliton Nicolae, Prisc, Sacherdon, Severian, Sisinie, Smaragd, Teodul, Teofil, Valerie, Valent, Vivian, Xantie.

Pornirea plugului , un obicei ritual specific zilei de 9 martie, consta in aducerea plugului in interiorul curtii unui gospodar si injugarea boilor la plug. In coarnelor boilor sau pe plug se aninau mucenici pregatiti pentru aceasta ocazie inca de la Craciun , ce urmau a fi ingropati in brazdele ogorului sau mancati de catre oameni si vite.
In unele regiuni , boii si plugul erau stropiti cu apa sfintita pastrata de la Boboteaza , sau afumati cu tamaie , urmand ca gospodarul sa mane boii intr-n cerc ritual in jurul casei sau curtii.
In alte zone se obisnuia sa se arunce un ou in fata plugului , iar boii urmau sa treaca peste un vatrai cu jaratic sau un topor asezat in poarta curtii , in acest fel conferindu-se animalelor harnicie si putere pentru munca aratului.

Baterea pamantului cu bate era o alta practica magica , executata de tineri sau copii , caracteristica zilei de 9 martie , un obicei ritual avand scopul de a izgoni frigul si a face sa iasa afara caldura din pamant.In unele regiuni , se credea ca , de fapt, cei 40 de mosi sau mucenici ar bate de fapt pamantul in fiecare “cap de primavara”.

Focurile de Macinici erau aprinse in ograzile sau gradinile gospodarilor , fiind intretinute cu paie vechi , plante uscate , gunoi de grajd si alte ramasite semnificand arderea rituala a iernii si purificarea in vederea intampinarii noului an agrar.Ca o curatire simbolica , feciorii sareau peste focuri lasand ca straiele sa le fie patrunse de fum.

Cele 40 sau 44 de pahare de vin baute in ziua de 9 martie constituie un stravechi ritual de primavara , avand la baza credinta ca vinul ingurgitat se transforma in sange , dand putere barbatilor pentru intregul an in curs.Picaturile din vinul baut de 9 martie, risipite peste pomi si vii , aveau darul de a aduce recolte bogate.

Retezatul stupilor din ziua de Mucenici , un obicei avand darul de a inmulti albinele si mierea din noul an agricol, consta in curatarea stupilor si ungerea lor rituala cu sirop de la mucenici si cu tuica de drojdie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu