Traditii Obiceiuri si Superstitii de Babe in luna Martie 1 - 9 - 12

Traditii Obiceiuri si Superstitii de Babe in luna Martie 1 - 9 - 12

Martie este prima luna a calendarului roman si luna a treia conform calendarelor Iulian si Gregorian. Aceasta luna a fost dedicata lui Mars, zeul razboiului, iar denumirile populare pastreaza radacina cuvântului originar (Marta - Martisor - Mart). O alta denumire a lunii si anume Germinar, Germinariu ne duce automat cu gândul la speranta, la viata, la încoltirea semintei semanate, la toate aceste lucruri pe care începutul lunii martie ni le ofera.

Babele vestesc si ele venirea primaverii, se spune ca in aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi si astfel in fiecare si afara se face putin mai cald, iarna lasand loc primaverii sa vina.

Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in asa zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani, altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv. Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios. Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.

Traditia este atat de veche incat adevaratele ei origini nici nu se mai cunosc, la fel cum se intampla si cu interpretarea zilelor pentru care ezista mai multe variante la fel se intampla si cu alegerea babelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu