Traditii - obiceiuri de Paste la Catolici


În duminica Pastelui, Papa Francisc va celebra prima sa mesa de Înviere, în piata Sfântul Petru, de la Vatican, în fata a mii de credinciosi. Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvântarea "urbi et orbi".

Cea mai cunoscuta traditie catolica de Paste de la noi din tara este stropitul, un obicei care provine din Germania. La început, stropitul se facea cu apa, însa în prezent este folosit si parfumul. Stropitul cu apa simboliza purificarea. Întrucât apa provine din fântâni, a aparut si împodobitul cu oua a fântânilor din satele populate de catolici.

Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanica si  în amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii, Ostera. De aici vine si denumirea Pastelui în germana, "Ostern".

Printre alte obiceiuri de Pasti la catolici se numara daruirea si ciocnitul oualelor, traditii similare cu cele ale ortodocsilor.

GERMANIA: În gospodariile germane se face curatenia de primavara si se decoreaza casele cu ramuri înmugurite, narcise, salcie si mladite de grâu. Copacii împodobiti cu oua au facut parte mult timp din sarbatoarea germana. De Pasti copiii se întrec în rostogolirea oualor colorate pe pante din iarba sau le ciocnesc la capetele ascutite, iar copilul al carui ou nu s-a spart îl obtine si pe cel spart. În unele regiuni se crede ca iepurasul aduce ouale rosii în Joia Mare si pe cele colorate în noaptea dinaintea Pastilor. În casele fermierilor, exista obiceiul ca fetele tinere sa ofere oua rosii baietilor care le plac.

În Italia, Pastele este precedat de carnavaluri si de parade. În Vinerea Mare, oamenii poarta cruci în spate, pentru a recrea drumul suferintei. Felul lor traditional de mâncare pentru masa de Paste este tot mielul. În a doua zi de Paste, se face un concurs cu oua.

FRANTA:În ziua de Pasti, clopotele suna cu putere, vestind învierea, iar oamenii se îmbratiseaza si se felicita. Copiii se trezesc de dimineata si cauta ouale împrastiate prin camere sau în gradina. Meniul traditional de Pasti include iedul cu garnitura de legume. Familiile se aduna pentru masa de Pasti, care dureaza cel putin cinci ore. În unele regiuni se manânca o „omleta pascala” din ouale strânse în Vinerea Mare.

În Austria se pregatesc doua tipuri de oua: unele pentru decor si celelalte pentru consum. Ouale decorate se agata la ferestre, pe crengute de salcie. Potrivit traditiei, copiii trebuie sa gaseasca ouale, dulciurile si micile cadouri ascunse în prealabil de iepurasul de Pasti în casa sau în gradina si se organizeaza concursuri de ciocnit oua. Exista de asemenea o prajitura în forma de miel, Osterlamm, oferita copiilor de nasi.

În multe parti ale Angliei “dansatorii Morris” danseaza în Duminica Pastelui dansuri foarte vechi, care au menirea sa alunge spiritele rele ale iernii. Dansatorii poarta pantaloni albi, esarfe rosii, pantaloni negri si palarii de paie cu multe flori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu