Semnificatia zilei de 8 martie - Traditii Obiceiuri Superstitii de ziuafemeilor


In vestul Europei si SUA, Ziua Internationala a Femeii a fost serbata, in perioada 1910-1920, dupa care a iesit din atentia publicului. Abia in anii ’60, ea a fost readusa la viata de puternica expansiune a grupurilor feministe.

In 1975, cu prilejul Anului International al Femeii, ONU a inceput sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii, la data de 8 martie, scrie Agerpres. Doi ani mai tarziu, in decembrie 1977, Adunarea Generala a ONU a instituit, printr-o rezolutie, Ziua Internationala a Femeii si Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala. Prin adoptarea acestei rezolutii, Adunarea Generala ONU a recunoscut rolul femeii in eforturile de pace si dezvoltare si a chemat la incetarea discriminarii si la intarirea sprijinului pentru participarea femeilor la viata societatii.

Michelle Bachelet, primul director executiv al UN Women, a declarat ca, in ciuda extinderii fara precedent a drepturilor femeilor in ultimul secol, sperantele exprimate la prima Zi Internationala a Femeilor sunt departe de a se fi implinit.

“Aproape doi din trei adulti analfabeti sunt femei. Fetele au in continuare mai putine sanse ca baietii sa merga la scoala. La fiecare 90 de secunde, in fiecare zi, o femeie moare insarcinata sau din cauza complicatiilor la nastere, in ciuda cunostintelor si resurselor de care dispunem pentru a face ca nasterile sa fie sigure”, adauga Michelle Bachelet.

Interesant,  desi a pornit ca o miscare politica socialista, de emancipare a femeii, cu timpul partea politica s-a diluat in zona statelor ex-comuniste, ramanand mai mult partea romantica. Se ofera de flori, cadouri catre iubite, mame, et

Ziua Mamei – In general tot in tarile ex comuniste  Ziua Mamei se serbeaza concomitent cu ziua Femeii – pe 8 Martie,
Tarile arabe serbeaza Ziua Mamei pe 21 martie iar tarile occidentale si o mare parte a Africii serbeaza ziua mamei in a doua duminica a lunii Mai.

Binenteles, in Romania, ca de obicei  invers cu restul lumii civilizate,  Senatul a decretat in anul 2009 ca a doua duminica din Mai sa fie Ziua Tatalui iar prima duminica din Mai sa fie Ziua Mamei.  Normal, ca noi suntem mai cu mot. Toti se trag din Adam si Eva, numai noi ne tragem din Decebal si Traian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu