Semnificatia BaBelor 1-9 Martie 2013 - Cum ne alegem BaBa in functie deanotimp si ziua de nastere?

Semnificatia BaBelor 1-9 Martie 2013 - Cum ne alegem BaBa in functie de anotimp si ziua de nastere?

Zilele Babelor:
1 martie 2013
2 martie 2013
3 martie 2013
4 martie 2013
5 martie 2013
6 martie 2013
7 martie 2013
8 martie 2013
9 martie 2013

Cum va fi ”baba” ta, asa iti va fi viata in anul respectiv. Este un obicei care inca se mai pastreaza in Maramures la fiecare inceput de martie, atunci cand sunt sarbatorite Zilele Babelor. Numarul “babelor” este diferit de la o zona geografica sau etnografica la alta, astfel ca aceasta perioada poate fi de 3, 6, 9, 12 sau chiar 24 de zile. De asemenea, oamenii de la tara obisnuiesc sa prognozeze in functie de “zilele babelor” chiar si cum va fi vremea in cele patru anotimpuri.

In credinta populara a inceputul lunii martie corespunde cu perioada cunoscuta ca “Zilele babelor”. Daca in unele parti ale Maramuresului, Zilele Beblor tin 3, 6, 9 sau 12 zile, in zona Mara, aceasta perioada dureaza chiar 24 de zile. Se spune ca fiecare om isi poate alege inainte cu o zi sau chiar inainte de inceputul lunii martie o zi, pe care sa o declare ca fiind “baba” sa. Cum va fi vremea in acea zi, se spune ca asa va fi si viata acelui om in anul respectiv.

“Se zice ca atunci cand e vreme buna, baba urca vesela la munte. Cand e vreme urata, coboara nervoasa, cand isi intoarce cojoacele pe dos, e vreme urata. Omul cauta sa anticipeze vremea care va veni si atunci isi alege cate o baba. Poti vedea cum ti-a fi viata in anul respectiv dupa ziua respectiva”, a relatat folcloristul Pamfil Biltiu.

Alte persoane obisnuiesc sa isi aleaga chiar patru zile, pentru a vedea cum va fi vremea in cele patru anotimpuri. “In unele zone se aleg patru babe care-s cele patru anotimpuri si se urmareste mersul vremii din cele patru zile. Ele coincid cu mersul vremii din cele patru anotimpuri, iarna, primavara, vara si toamna. Atunci omul stie cum sa-si organizeze culturile, daca va fi vremea ploioasa sau secetoasa”, a subliniat folcloristul.

In functie de Babe ne putem ghici si caracterul
Asa ca daca in ziua aleasa ca fiind baba noastra vom avea parte de o zi cu soare atunci cu siguranta ca vom fi mai bune la suflet si mai intelepte in acel an, iar daca vom avea parte de nori si ploaie, atunci mai bine sa se fereasca apropiatii din calea noastra ca se pare ca nu ne vom numara printre cele mai ingaduitoare si generoase fiinte, ci vom deveni cam nesuferite.

Alegerea Babelorin functie de ziua de nastere
Daca ziua se intampla sa fie in intervalul 1-9 al oricarei luni, nu neapart in martie, atunci baba se alege de la sine, deoarece coincide cu ziua de nastere. Daca ziua nasterii este compusa din doua cifre, atunci baba va fi compusa din suma celor doua cifre.
De exmplu, daca esti nascuta pe 12, baba ta va fi pe 3 martie. Daca data nasterii tale este 29, se face suma 9+2=11, apoi 1+1=2, deci baba va fi pe 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu