Traditii si Obiceiuri de Dragobete 2013 - Dragobetele saruta fetele

Traditii si Obiceiuri de Dragobete 2013 - Dragobetele saruta fetele

Esti indragostiti sau indragostita, de aceea cauti Traditii si Obiceiuri populare de Dragobete pentru a-ti merge bine in viata, asa se para, da?

Dragobete era un nume purtat atat de catre popularul reprezentant al iubirii ( numit si “Logodnicul pasarilor” sau “Navalnicul”) , de flacaii arsi de focul launtric al iubirii, dar si de mugurii culesi din pomi de catre fete si purtati la ureche asemeni cercelusilor din cirese din luna mai.

In trecut, in dimineata zilei de Dragobete, fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

Dragobetele este sarbatorit in ziua imperecherii pasarilor care se strang in stoluri, ciripesc si incep sa-si construiasca cuiburile. Pasarile neimperecheate in aceasta zi ramaneau fara pui pana la Dragobetele din urmatorul an. La fel ca in cazul pasarilor, fetele si baietii trebuiau sa se intalneasca pentru a fi indragostiti pe parcursul intregului an. Pretutindeni se auzea zicala: “Dragobetele saruta fetele!”

Sarbatoarea Dragobetelui are o simbolistica bogata si interesanta. Dragobetele ingemaneaza in esenta sa atat inceputul, cat si sfarsitul - inceputul unui nou anotimp si al reinsufletirii naturii, sfarsitul desfatarilor lumesti caci incepe Postul Sfant al Pastelui.

In unele zone ale tarii, fetele si baietii se logodesc in aceasta zi si isi jura credinta unii altora. Chiar daca nu are un iubit, o fata trebuie macar sa rada si sa faca glume cu baietii in aceasta zi pentru a se marita in curand.

Se spune ca fata si baiatul care ies impreuna in aceasta zi si nu se saruta, in acel an nu se vor mai iubi.

Daca vremea era mohorata in aceasta zi, daca era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strangeau intr-o casa “sa
faca de Dragobete”, sa petreaca, sa lege prietenii, sa se tina de jocuri si ghidusii. In anumite zone fetele tinere obisnuiau sa arunce acuzatii pentru farmecele de uraciune facute impotriva rivalelor in iubire.

In aceasta zi nu se tese, nu se carpeste, nu se lucreaza la camp sau in fierarie. In schimb, se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce va urma sa fie cu spor. Deasemenea, dat fiind faptul ca originile traditiei se regasesc in ciclul naturii, in aceasta zi nu se sacrifica pasari sau animale.

In zona rurala  se spune ca barba?ii nu trebuie sa le supere pe femei sau sa se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine în tot anul.

traditii si obiceiuri de dragobete, obiceiuri si traditii sarbatori,obiceiuri si traditii romanesti, traditii si obiceiuri romanesti de dragobete, traditii si obiceiuri populare, evenimente dragobete, obiceiuri de dragobete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu