Superstitii de Dragobete 2013 - Casatorie, aflarea ursitului


Pe 24 februarie, se sarbatoreste Dragobetele, Ziua Îndragostitilor la români, echivalentul zilei de Sf. Valentin. Dragobete, fiul Babei Dochia, e considerat zeu al tineretii, patron al dragostei si al bunei dispozitii. Dragobetele este un obicei românesc ce anunta începutul primaverii. Întrucît e o sarbatoare a iubirii, în aceasta zi trebuie sa-i oferiti persoanei iubite felicitari de dragoste, cadouri simbolice, flori, mesaje de iubire etc.

In vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necasatorite sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Apa rezultata prin topire era considerata ca avand proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zanelor. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele.

Nu ai voie sa plangi in ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.

In unele zone ale tarii, ajunul Dragobetelor este asemanator ca simbolistica noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobetele le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata.

Exista o superstitie conform careia cei care se logodesc ori se casatoresc în aceasta zi vor fi sanatosi si fericiti toata viata.

In aceasta zi, fetele trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul intregului an... Totodata, in sate se credea ca fetele care ating un barbat dintr-un sat invecinat vor fi dragastoase tot timpul anului.

In anumite sate uitate ale Romaniei, din pamant se scot radacini de spanz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

De Dragobete iese ursul din barlog; daca isi vede umbra, inseamna ca va mai dura pana se va incalzi, asa ca se reintoarce in culcusul lui.

Daca auzi pupaza cantand in ziua de Dragobete, vei fi harnic tot anul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu