Schimbare ora de vara in 2013 - Cand trecem la ora de vara in 2013


Schimbare ora de vara in 2013  - Cand trecem la ora de vara in 2013

Trecerea la ora de iarna înseamna, de fapt, revenirea la ora oficiala standard. Aceasta este modificata în fiecare primavara, în luna martie, când trecem la ora de vara - ceasurile sunt date atunci cu o ora înainte.

Sistemul de modificare a orelor are ca scop folosirea cât mai eficienta a luminii soarelui, pentru ca principalele activitati umane sa se poata desfasura cât mai mult în timpul zilei.

Ideea de schimbare a orelor pentru folosirea eficienta a luminii a fost propusa în 1895 de George Vernon Hudson - desi a fost mentionata si de Benjamin Franklin în 1784 - si implementata în timpul Primului Razboi Mondial. Orasul Brandon din Manitoba, Canada, a fost primul din lume care a folosit acest sistem, trecând la ora de vara pe 17 aprilie 1916. Imediat dupa aceea, începând de pe 30 aprilie 1916, Germania si aliatii sai din Primul Razboi Mondial au fost primele tari care au folosit sistemul, pentru a face economie la carbune. Marea Britanie, aliatii sai si multe tari europene neutre au adoptat si ele ora de vara în 1916, în timp ce Rusia si alte câteva tari, printre care si SUA, au adoptat sistemul abia anii urmatori. În România, ora de vara a fost introdusa pentru prima data în 1932.

In 2013 vom trece la ora de vara in data de 31 martie (ora 3:00 devine ora 4:00).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu