In ce parte se poarta martisorul? Semnificatia culori si a snurului


Semnificatia culori martisorului sau semnificatia snurului
Culorile nu au fost alese intamplator, astfel ca snurul martisorului simbolizeaza principiul purificari si al intelepciuni prin impletirea celor 2 fire de: matase, lana sau cinepa.
Culoarea rosie simbol al sacrificiului atribuit femeilor, iar culoarea alba conferit de albul norilor sau limpezirea apelor primavara atribuit barbatilor.

Dupa unele traditii firul martisorului ar fi o funie de 365-366 zile si ar fi tors de baba Dochia in timp ce urca la munte cu oile.Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul primavara la nasterea anului agrar.

Pana cand se poarta martisorul sau ce facem cu el dupa ce nul mai purtam
INca din cele mai vechi timpuri martisorul se purta sub forma monedelor,iar mai apoi cumparau branza pentru avea o fata alba si frumoasa tot anul.
In unele regiuni de exemplu cum ar fii: Moldova si Bucovina fetele purtau martisorul timp de 12 zile dupa care il prindeau in par zil tineau pana la inflorirea primului pom sau pana la sosirea berzelor.
In alte regiuni martisorul se agata de un trandafir.
La noi in Dobrogea martisorul  se poarta pana la sosirea cocorilor ca dupa aceea sunt aruncate in sus in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.
Traditia populara arata ca martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu