Ghiocelul simbol al primaverii - Poezii si desene de colorat pentrucopii

Ghiocelul simbol al primaverii - Poezii si desene de colorat pentru copii

Ghioceii, simbolul venirii primaverii sunt flori pe cat de frumoase, pe atat de firave si sensibile. Acestia cresc in mod normal in paduri, insa ei pot fi cultivati cu usurinta in orice gradina sau ghiveci. Daca le oferi conditiile necesare legate de pamant, lumina si temperatura, poti intampina primavara cu in ghiveci.

Ghiocelul (Galanthus L.) este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care infloresc printre primele la inceputul primaverii

Legenda ghiocelului
Potrivit unei vechi legende crestine, ghiocelul a devenit simbolul sperantei dupa ce Adam si Eva au fost alungati din rai si au ajuns pe pamant in toiul iernii. Atunci cand Eva a devenit infricosata de gandul ca inghetul nu se va termina vreodata, si-a facut aparitia un inger care a transformat cativa fulgi de nea in ghiocei, pentru a-i dovedi astfel ca, in cele din urma, iarna se va retrage, facand loc primaverii.

Ce nu stiati de ghiocei:
Stiati ca acestia se bucura de anumite virtuti dermatologice si de combatere a bacteriilor?
Stiati ca decoctul de ghiocei este indicat in tratarea candidozei vaginale?
Stiati ca din ghiocei se extrage substanta galantamina, alcaloid tertiar folosit in fabricarea medicamentelor menite sa combata maladia Alzheimer sau alte forme de dementa?
Exista peste 70 de specii si varietati de ghiocei insa toate au culoarea alba.

In urma cu 3000 de ani, in poemul epic Odiseea al lui Homer, Hermes ii da lui Ulise o iarba denumita moly - Galanthus nivalis, adica ghiocel. Ghiocelul l-a facut pe Ulise imun la otravurile pentru uitare ale vrajitoarei Circe.
Anunturi Google

Conform unei legende crestine, dupa alungarea lui Adam si a Evei din rai, un inger a transformat fulgii de zapada in flori de ghiocei pe care le-a daruit acestora drept simbol al sperantei si al posibilitatii izbavirii de pacat.

In tara noastra exista o rezervatie unica de ghiocei dobrogeni - Galathus plicatus care se afla in nordul Dobrogei, mai precis in Podisul Babadag, Cerna si Macin. Galathus plicatus este o specie protejata atat la nivel national cat si european.

Uneori ghioceii nu asteapta sa se topeasca zapada astfel ca rasar incepand cu luna februarie.

Desi ghioceii au un aspect fragil, in realitate, rezista destul de bine la ger si se dezvolta cel mai bine atunci cand temperatura de afara este sub 5o C.

In limbajul florilor, ghiocelul este simbolul sperantei, inocentei, smereniei si consolarii ori alinarii. Totodata, floarea de ghiocel reprezinta simbolul prieteniei adevarate.

Daca pentru majoritatea persoanelor ghiocelul este simbol al inocentei si al puritatii, in anumite culturi populare planta este perceputa drept ca fiind nefasta si aducatoare de ghinion .

Romanii daruiesc buchetele de ghiocei in luna lui martie celor dragi ca simbol al prieteniei si al aprecierii.

Traditii de 1 martie - Obiceiuri de 1 martie - Superstiti de 1 martie 2013

Dimineata femeile merg la biserica si dau de pomana apa, faguri de miere, struguri si prune. Se culeg flori din gradina si se pun  la icoane, pentru a-i feri pe toti ai casei de boli si necazuri.

Prin sate, oamenii se aduna la hora;

Femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului sa le ajute sa nasca usor si sa aiba copii sanatosi;

In aceasta zi se “leaga” ciocul pasarilor astfel incat acestea sa nu mai poata prada viile si sa strice strugurii;

Ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa;

Fetele poarta o planta numita "navalnic", care are puterea sa aduca petitori gospodari si iubitori

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloresc trandafirii, este un semn ca toamna va fi lunga.

Desene si planse de colorat cu ghiocei pentru copii - Poze si imagini cu ghiocei de colorat
Toata lumea cauta de 1 martie imagini si desene de dolorat cu ghiocei pentru copii dumneavoastra, planse de colorat cu ghiocei foarte frumosi de desenat, deoarece ghiocelul este simbolul primaverii de 1 martie 2013. Pentru a printa si desena ghiocei intarti aici

Ghiocelul - Poezii cu ghilocelul, simbol al primaverii

Spre sfirsit de iarna grea,
De sub patura de nea,
S-a ivit un ghiocel
Aninat ca un cercel
Intr-un varf de firicel
Ghiocelul, clopotelul.

El a dat de veste iara,
Ca dorita primavara
A venit din nou in tara
Cu caldura si cu soare
Pentru fiecare floare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu