SUPERSTITII MAGIE VRAJITORIE DE SFANTA MARIA

Superstitii la Romani de Sfanta Maria

Pe 15 august este celebrata o importanta sarbatoare ortodoxa, cea a Adormirii Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta in traditia populara si ca Sfanta Maria (Santamaria) sau Sfanta Marie Mare. In centrul marii sarbatori se afla Fecioara Maria, cea mai indragita figura feminina din calendarul religios, cunoscuta in traditia populara romaneasca si ca mijlocitoare pentru oameni in fata lui Dumnezeu. In ziua Judecatii de apoi, Maica Domnului va fi cea care va da cu navodul prin iad, iar sufletele celor care vor reusi sa se agate de plasele navodului vor fi iertate de pacate

- Femeile dau de pomana celor saraci mici faguri de miere , prune , struguri timpurii si apa , alaturi de o lumanare aprinsa , astfel incat Fecioara Maria sa intervina pe langa Domnul pentru iertarea pacatelor celor morti si izbavirea sufletelor lor.De altfel, se spune ca Maica Domnului va arunca un navod in iad in ziua judecatii de apoi , iar sufletele osanditilor vrednici sa se prinda de el se vor putea bucura de iertarea pacatelor.
- Pe 15 august , trebuie sa te rogi cu sufletul deschis si fara nici o opreliste la icoana Sfintei Maria , in special daca iti doresti sa te casatoresti , sa te insanatosesti dupa o boala , sa nasti usor si sa ai parte de copii sanatosi si baftosi.Femeile insarcinate ar trebui sa pastreze cu sfintenie postul de Santamaria , mai ales pe 14 august , ziua Cercurilor Sfintei Maria , cand nu au voie sa lucreze in nici un fel.
- Daca in preajma zilei de 15 august infloresc trandafirii , se prevesteste o toamna lunga si calda , cu belsug de ploi , recolte bogate si mult soare.
- Odata cu Sfanta Maria Mare pot incepe semanaturile de toamna si turmele de oi coboara de pe munte .
- De Santamaria se aduna flori inmiresmate de o mare putere de a lecui si a apara impotriva trasnetelor.Unele sunt asezate la icoana, altele au o alta intrebuintare.Astfel , "palma Maicii Domnului" se pune in apa de imbaiere pentru a face corpul sa isi mentina si sporeasca frumusetea si sanatatea.
- In unele regiuni, porumbul de lapte copt pe jar sau fiert este o delicatesa specifica zilei de Uspenie.In alte parti din Romania , pe 15 august , pandarii sau paznicii viilor isi luau postul in primire , spre a alunga nepoftitii vrand sa se infrupte din ciorchini dand sa se parguie , inclusiv pe cei din neamul pasaresc.Se obisnuia ca unele femei cu daruri magice sa ferece prin descantece ciocul pasarilor pentru a le impiedica sa dea iama in struguri.
- In ajunul zilei de Sfanta Maria Mare , vrajitoarele o pot intalni in vis pe maica Domnului , primind de la ea sfaturi si indrumari pentru descantecele lor.
- In ziua de 15 august, usa de la gospodarie trebuie sa fie lasata deschisa inainte de rasaritul soarelui , astfel incat Fecioara Maria sa poata intra daca isi doreste , daruind noroc si alinare celor din casa.
- Daca vor sa nu fie loviti de soarta , barbatii nu trebuie sa se scalde in apele curgatoare.
- De Uspenie nu se face hora.Jocul este permis abia odata cu ziua de 16 august.Din aceeasi data si pana pe 14 noiembrie , nuntile se pot face fara nici o opreliste.

Va asteptam si cu alte superstitii de la voi din localitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu