BIOGRAFIE IURIE DARIE

Biografie: Iurie Darie

Nume: Iurie Darie
Data nasterii: 14 martie 1929
Zodie: Pesti
Locul nasterii: Vadul Rosu, Soroca, Romania
Culoarea ochilor: Caprui
Culoarea parului: Gri
Nationalitate: Roman
Etnie: Roman
Stare civila: Casatorit
Sotie: Anca Pandrea
Copii: Alexandru Darie
Ocupatie: Actor
Studii: Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC), Bucuresti, promotia 1952

Ca actor a debutat in 1953, in “Nepotii gornistului”. In lunga sa cariera a interpretat roluri memorabile in peste 40 de productii cinematografice printre care “Baietii nostri”, “Vacanta la mare”, “Fratii Jder”, “Punctul Zero”. Este actor la Teatru de Comedie din Bucuresti, unde i-a avut ca parteneri pe marii actori: Dem Radulescu, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Stela Popescu, Anca Pandrea si multi altii.

S-a remarcat in emisiunile de televiziune pentru copii, inainte de 1989, unde isi etala
abilitatea de a desena. In 1969 a jucat in “Brigada Diverse”, alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu sau Puiu Calinescu. Deasemenea a jucat in spectacole de referinte “Troilus si Cressida”, “Umbra”.

Dupa 1989 a jucat in “Palaria”, “Patru pe o canapea si valetul”. A colaborat si cu cineastii basarabeni, in filmul pentru copii “Moara”, realizat in 1992, sau pe scena Teatrului National “Mihai Emienscu” din Chisinau in “Tata” stagiunea 1999-2000.

In 2004 a jucat in serialul tv “Numai iubirea”, iar in 2009 a primit premiul de excelenta pentru intreaga sa cariera actoriceasca la Festivalul Comediei Romanesti.

A fost casatorit cu actrita Consuela Rosu cu care are un baiat Alexandru (Ducu) Darie, nascut in 1959 ce in prezent nu numai ca a mostenit talentul parintilor sai dar chiar , se pare ca i-a depasit (În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucuresti, iar în decembrie 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris)

Dupa moartea extrem de prematura a sotiei sale, el se indragosteste din nou,de data aceasta de colega sa Anca Pandrea cu care formeaza un cuplu demn de invidiat.

Indragitul actor nu se sperie de trecerea timpului, el declarand intr-un interviu despre viata si profesie: "Am o naivitate permanenta in legatura cu trecerea timpului si viata mi-a demonstrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfactie profesionala este atunci cand nu simti cum trece timpul si esti mereu in atentia publicului ".

filme iurie darie, poze iurie darie, iurie darie articole, iurie darie biografie, film iurie darie, iurie darie a murit, iurie darie si mihaela, iurie darie data nasterii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu