Traditii - Obiceiuri - Superstitii - de - Sfantul Andrei - NoapteaStrigoilor - Noaptea Farmecelor - 30 noiembrie

Traditii - Obiceiuri - Superstitii - de - Sfantul Andrei - Noaptea Strigoilor - Noaptea Farmecelor - 30 noiembrie

Sfantul Apostol Andrei protectorul si ocrotitorul romanilor, considerat „Primul chemat” dintre apostolii Mântuitorului.

Ziua de Sfantul Andrei numita si Ziua Lupului sau Gadinetul Schiop. Din superstitie, nu trebuie sa se lucreze nimic acasa, deoarece oamenii si animalele trebuie sa se pazeasca si sa se apere de atacul lupilor, ungand ungând portile, ferestrele si usile cu usturoi.

Noaptea Strigoilor este noaptea de 29 spre 30 noiembrie, in Ajunul Sfantului Andrei. Traditia spune ca mortii ies din morminte si ii ataca pe cei vii care trebuie sa se apere tot cu ajutorul usturoiului.

Tot in aceasta noapte, pentru a testa rodnicia livezilor si campurilor se aduc crengute de visin in casa (care vor inflori pana la Craciun) sau se seamana boabe de grau in diverse recipiente.

Obiceiuri pentru protecţie: Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, femeile întorc seara toate oalele şi cănile cu gura în jos. Scot din sobă cenuşa caldă de peste zi, pentru ca spiritele neliniştite să nu-şi găsească adăpost la căldură. Alteori, împrăştie resturi de pâine prin curte, pentru ca spiritele flămânde să nu caute prin cămări de-ale gurii. Împotriva vârcolacilor, gospodinele folosesc cununile de usturoi agăţate la intrare şi lasă aprinsă candela de lângă icoane. Pentru protecţia vitelor, cu o seară înainte li se amestecă animalelor în hrană busuioc sfinţit sau li se toarnă câteva picături de agheasmă în apă. După miezul nopţii sau în dimineaţa de Sfântul Andrei, exista în trecut obiceiul "descântecului sării". Un drob de sare, descântat şi îngropat sub pragul grajdului, era dezgropat în primăvară, de Sfântul Gheorghe, când sarea era amestecată în hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli şi de vrăjile pentru "luarea laptelui".

Daca in familie sunt membri bolnavi, este bine sa se aduca in casa o icoana cu Sf. Andrei pentru o grabnica insanatosire.

Astazi se binecuvanteaza apele izvoarelor si fantanilor sa nu sece anul urmator.

Daca vitele se agita in noaptea de Sf. Andrei e semn ca vin lupii.

Noaptea Farmecelor tot in 29 noiembrie, obiceiuri si datini despre maritisul fetelor.În aceasta noapte fetele nemaritate trebuie sa isi puna sub perna 41 de boabe de grâu, daca viseaza ca cineva le fura grâul e semn si-au gasit perechea si urmeaza nunta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu