Cand se sarbatoreste Sf. Constantin si Elena, pe ce data?

In fiecare an pe data de 21 mai, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Constantin si pe Sfanta Elena.

Sarbatoarea este marcata in calendar drept „Sfintii mari imparati si intocmai ca apostolii, Constantin si Elena“.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus [1] (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut si sub numele de Constantin I, Constantin, sau în cadrul Bisericii Ortodoxe [2] sub titulatura de Sfântul Constantin cel Mare, a fost Împarat roman, proclamat Augustus de catre trupele sale în data de 25 iulie 306 si care a condus Imperiul Roman pâna la moartea sa, survenita în anul 337.

Sfântul Constantin a ramas cunoscut pâna în timpurile noastre mai ales pentru Edictul de la Milano din anul 313, care marcheaza intrarea în legalitate a religiei crestine pe întreg cuprinsul imperiului, pentru prima oara în istorie, precum si pentru organizarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325; aceste actiuni sunt considerate factori majori ai raspândirii religiei crestine. Reputatia sa de primul împarat crestin a fost recunoscuta de catre istorici începând cu Lactantiu si Eusebiu de Cezareea pâna în timpurile noastre, desi în mediile neortodoxe înca mai exista dispute cu privire la sinceritatea convingerilor sale religioase. Acestea ar fi fost alimentate de suportul pe care l-a aratat în continuare zeitatilor pagâne, precum si faptul ca s-a botezat abia spre sfârsitul vietii.

Biserica îl cinsteste în rândul sfintilor, în ceata dreptilor, praznuindu-l împreuna cu mama sa, sfânta împarateasa Elena, pe 21 mai, fiind numiti „Sfintii Mari Împarati, întocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa Elena”.

Nascut din parinti nobili, împaratul Constantius Chlorus si Elena, Constantin cel Mare a fost un om providential pentru Biserica crestina, mai ales dupa anul 312, când - înaintea unei lupte decisive cu rivalul sau la tron, Maxentiu - s-a produs convertirea sa. sursa: http://ro.orthodoxwiki.org/Constantin_cel_Mare

In ce luna si pe ca data se sarbatoreste Sf. Constantin si Elena?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu