BIOGRAFIE IRINA LOGHIN - CURRICULUM VITAE CANTAREATA IRINA LOGHIN

Irina Loghin s-a nascut pe 19 februarie 1939, la Gura Vitioarei, Prahova, într-o familie numeroasa, cu 4 surori si 2 frati.

A absolvit Liceul de Arta de la Bucuresti si Scoala Populara de Arta de la Ploiesti. A debutat în 1963, în cadrul Ansamblul Ciocârlia, unde a continuat ca solista pâna în 1970, când ansamblul a fost desfiintat. A mai colaborat si cu ansamblurile Barbu Lautaru si Ciprian Porumbescu.

De-a lungul carierei a cântat alaturi de Benone Sinulescu, Daniela Condurache, Carmen Serban si multi altii. Are la activ concerte sustinute atât în România cât si în strainatate. Ca premii, trebuie amintite, 3 discuri de aur (din partea Electrecord, Eurostar si Euromusic), "Premiul de excelenta din partea TVR".

A sustinut o serie de concerte cu Fuego sub titulatura "Mama si Fiul". S-a implicat si în politica, fiind senator în judetul Giurgiu, din partea partidului PRM. Este casatoria cu Ion Cernea cu care are un fiu, Ciprian, si o fiica, Irinuca. Pe 27 decembrie va sustine un concert, intitulat, Iata, vin colindatori, la Iasi , alaturi de alte nume mari ale muzicii populare, ca Sofia Vicoveanca, Veta Biris, Mioara Velicu si Laura Lavric. more

Se naste in comuna Gura Vitioarei, aflata la 7 km S de Valenii de Munte. Tatal basarabean,mama prahoveanca au dat nastere a trei copii. Patru fete si doi baieti. Urmeaza Liceul de Arta la Bucuresti si scoala populara de arta la Ploiesti. A fost pe rand solista a ansamblului CIOCARLIA , BARBU LAUTARU si CIPRIAN PORUMBESCU. Debutul in 1963. Are un numar impresionat de turnee , albume si spectacole. Un record personal-o caseta imprimata in opt sute de mii de exemplare a fost epuizata doar in doua zile. In anii 80 aducea venituri statului intr-un an, mai mult decat aducea intreprinderea Republica in trei ani.
Activitate muzicala
Mai jos sunt enumerate cateva din melodiile reprezentative pentru activitatea muzicala a interpretei.
Mi-ai dat, mama, cantecul
Of dor, of mor
Nici o boala nu-i mai grea
Dorul de parinti
Asta e poteca mea
Azi in sat e nunta mare
Mamelor, de sunteti mame
Bradului la munte-i place
Cei trei brazi de la Sinaia
Miorita
Fetelor, ma ascultati
In gradina casei mele
Intoarce-te, bade, in sat
Maica, m-ai crescut de mica
S-ai necaz, necaz, necaz more
BIOGRAFIE IRINA LOGHIN - CURRICULUM VITAE CANTAREATA IRINA LOGHIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu